Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

MonoMinimalist - MATCH

Kunstwerk: Serie D Vierkante buizen, Kunstenaar: Charlotte Posenenske, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Met Serie D (en DW) is Charlotte Posenenske een van de vroegste en belangrijkste minimalisten in de Duitse kunst. Zes, seriematig te vervaardigen, modules en enkele regels voor samenstelling en installatie daarvan vormen tezamen een ruimtelijk werk. Het is aan de koper of gebruiker hoe hij het uitvoert. Elke uitvoering, elke montage is uniek, maar de onderdelen zijn dat niet. In elk uniek stuk van Serie D is de handtekening van Charlotte Posenenske onmiskenbaar aanwezig. Kritiek op het soms elitaire karakter van de kunstwereld (zij stopt daar uiteindelijk ook mee) en een film met titel 'Monotonie ist schön" completeren het beeld.
Match kijkt voor de compositie "MonoMinimalist" terug op enkele synthesizerbands van de Neue Deutsche Welle (Kraftwerk, DAF, Liaisons Dangereuses, Grauzone, Der Plan e.a.). Kernachtige muzikale herhalingen, 'one-finger' synth riffs en metalige drumhits verbeelden de modules in eenvoudige vorm, zonder franje. Terwijl samples van stemmen toelichting geven op minimalisme en de modulaire compositie Serie D van Charlotte Posenenske.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

2965 Views
1333 Dagen
381 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: MATCH
Nummer: MonoMinimalist
Genre: Electronic/Ambient
Kunstwerk: Serie D Vierkante buizen
Kunstenaar: Charlotte Posenenske
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Deze constructie doet qua vorm en formaat denken aan een ventilatieschacht. Het is echter een kunstwerk van Charlotte Posenenske. Deze Duitse kunstenaar ontwerpt in de jaren zestig vijf series, Serie A t/m Serie E, die bestaan uit verschillende elementen die oneindig opnieuw geproduceerd kunnen worden. Deze constructie is onderdeel van Serie D en bestaat uit plaatstaal.

Het verhaal achter het werk
De series van Posenenske zijn gemaakt van betaalbare, makkelijk verkrijgbare materialen zoals karton en plaatmetaal. Posenenske stelt een aantal regels op waarmee de samenstelling en installatie van haar werk door iedereen kan worden uitgevoerd: door kopers, tentoonstellingsmakers en in sommige gevallen zelfs het publiek. Deze samenstelling wordt gepresenteerd als een zelfstandig kunstwerk in de beeldentuin. Maar haar werk kan ook op gebouwen of binnen worden getoond. Posenenske geeft de samenstellers daarin veel vrijheid.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Het werk van Posenenske heeft wel wat weg van een bouwpakket. De samensteller kan er zelf mee aan de slag als hij/zij de regels van Posenenske in acht neemt. Hoewel Posenenske niet meer leeft, blijft haar kunst letterlijk levend doordat anderen haar werk opnieuw vorm geven. Eigenlijk net als muzikanten die bestaande muzikale motieven gebruiken in een nieuwe samenstelling.

Bijzonder weetje
Charlotte Posenenske is kort actief als kunstenaar. Ze begint eind jaren vijftig met schilderen, maar besluit al na tien jaar om de kunstwereld achter zich te laten.

Over de kunstenaar
Charlotte Posenenske (Wiesbaden, 1930 – Frankfurt am Main, 1985) is een van de belangrijkste Duitse minimalisten. Eind jaren vijftig begint ze met het schilderen en tekenen van expressieve, geabstraheerde landschappen. Al snel besluit ze zich te concentreren op seriële, ruimtelijke werken. Tussen 1967 en 1968 ontwerpt ze zes series: Serie A, Serie B, Serie C, Serie D, Serie DW en Serie E.

Tags

Minimal art Conceptuele kunst

Meer informatie

Gerelateerde Kunstwerken