Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Serie D Vierkante buizen

Charlotte Posenenske / Kröller-Müller Museum / 2020


Terug naar kunstwerken

Charlotte Posenenske

Dit zie je
Deze constructie doet qua vorm en formaat denken aan een ventilatieschacht. Het is echter een kunstwerk van Charlotte Posenenske. Deze Duitse kunstenaar ontwerpt in de jaren zestig vijf series, Serie A t/m Serie E, die bestaan uit verschillende elementen die oneindig opnieuw geproduceerd kunnen worden. Deze constructie is onderdeel van Serie D en bestaat uit plaatstaal.

Het verhaal achter het werk
De series van Posenenske zijn gemaakt van betaalbare, makkelijk verkrijgbare materialen zoals karton en plaatmetaal. Posenenske stelt een aantal regels op waarmee de samenstelling en installatie van haar werk door iedereen kan worden uitgevoerd: door kopers, tentoonstellingsmakers en in sommige gevallen zelfs het publiek. Deze samenstelling wordt gepresenteerd als een zelfstandig kunstwerk in de beeldentuin. Maar haar werk kan ook op gebouwen of binnen worden getoond. Posenenske geeft de samenstellers daarin veel vrijheid.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Het werk van Posenenske heeft wel wat weg van een bouwpakket. De samensteller kan er zelf mee aan de slag als hij/zij de regels van Posenenske in acht neemt. Hoewel Posenenske niet meer leeft, blijft haar kunst letterlijk levend doordat anderen haar werk opnieuw vorm geven. Eigenlijk net als muzikanten die bestaande muzikale motieven gebruiken in een nieuwe samenstelling.

Bijzonder weetje
Charlotte Posenenske is kort actief als kunstenaar. Ze begint eind jaren vijftig met schilderen, maar besluit al na tien jaar om de kunstwereld achter zich te laten.

Over de kunstenaar
Charlotte Posenenske (Wiesbaden, 1930 – Frankfurt am Main, 1985) is een van de belangrijkste Duitse minimalisten. Eind jaren vijftig begint ze met het schilderen en tekenen van expressieve, geabstraheerde landschappen. Al snel besluit ze zich te concentreren op seriële, ruimtelijke werken. Tussen 1967 en 1968 ontwerpt ze zes series: Serie A, Serie B, Serie C, Serie D, Serie DW en Serie E.

Informatie

Afmetingen
het werk is opgebouwd uit verschillende elementen met verschillende afmetingen waarop onderstaande afmetingen zijn gebaseerd
150 x 66 x 208 cm

Materiaal
Gegalvaniseerd plaatstaal

Te zien 
In de vaste collectie

Editie
2020

Tags

2020 Object Overig Abstract Beeld Minimal art Conceptuele kunst

Kröller-Müller Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken