Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Le commencement du monde

Constantin Brancusi / Kröller-Müller Museum / 1924


Terug naar kunstwerken

Constantin Brancusi

Dit zie je
Het lijkt voor de hand liggend: dit gladde, ovale beeld moet wel een ei voorstellen. De bijnaam van Het begin van de wereld is dan ook ‘het ei van Brancusi’. Er schuilt echter veel meer achter deze asymetrische, ovale vorm. Volgens de kunstenaar zelf stelt dit beeld de volmaakte schoonheid voor.

Het verhaal achter het werk
De ovale vorm van ‘het ei’ heeft geen begin en geen einde. Het is de vorm van het menselijk hoofd en de vorm waaruit dieren geboren worden. Voor Brancusi verwijst deze vorm ook naar het oneindige heelal en daarmee naar het begin en mysterie van het menselijk leven. Je zou kunnen zeggen dat hij een klein beeld heeft gemaakt van iets dat onmetelijk groot is. Brancusi geeft het werk de toepasselijke titel Het begin van de wereld.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Constantin Brancusi bedacht bij elk van zijn kunstwerken hoe je het op een mooie manier kon presenteren. Voor dit werk had hij bedacht dat je het ‘ei’ op schoot moet nemen, op een kussentje. Dat is uiteraard niet mogelijk met zo’n kostbaar kunstwerk. Maar het toont wel het verlangen van de kunstenaar naar een persoonlijke band tussen het publiek en het kunstwerk. Een band die de Art Rocks deelnemers met muziek wellicht kunnen versterken.

Bijzonder weetje
Dit kunstwerk is een echte publiekslieveling. Regelmatig vragen bezoekers in het museum naar de kortste weg naar ‘het ei’ van Brancusi.

Over de kunstenaar
Constantin Brancusi (1876 – 1957) wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne beeldhouwkunst. Hij ontwikkelt een eigen beeldtaal waarmee hij wil doordringen tot de essentie van dingen. Hij ontdoet bijvoorbeeld het menselijk hoofd van details als ogen, neus en mond, en brengt het terug tot de kern: de ovale vorm. Hij zegt hierover: ‘Ik streef naar de weergave van de verborgen realiteit, de essentie van objecten, de weergave van hun wezenlijke aard.’

"Ik streef naar de weergave van de verborgen realiteit, de essentie van objecten, de weergave van hun wezenlijke aard." - Constantin Brancusi

 

Informatie

Afmetingen
16,5 x 28,5 x 15,5 cm

Materiaal
Brons

Te zien 
In de vaste collectie

Editie
2020

Tags

1924 Mens Overig Abstract Beeld Abstract

Kröller-Müller Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken