Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Panorama - voor Sientje - Martijn van Delft

Kunstwerk: Panorama van Scheveningen, Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag, Museum: Panorama Mesdag

Over de inzending

Het Panorama van Scheveningen is een onuitputtelijke bron van verhalen en anekdotes die een keerpunt markeren in de geschiedenis van Scheveningen. Het panorama schetst een wereld die continu aan verandering onderhevig is. Staand op het Seinpostduin ervaar je tegelijkertijd de verwondering voor de eindeloze en onveranderde aanwezigheid van de zon, de zee en de wind om je heen. Een ervaring die Hendrik Mesdag deelde met zijn grote liefde Sientje. Op zijn panorama heeft Hendrik Willem Mesdag haar geportretteerd, zittend, schilderend achter haar ezeltje. Een romantisch schilderij binnen een schilderij, heel sereen. Als je goed naar dit tafereeltje kijkt bekruipt je het gevoel dat Mesdag het hele panorama om haar heen heeft geschilderd. Een ode aan een tijdloze en onvoorwaardelijke liefde in een hectische veranderende wereld.

Details

1859 Views
1269 Dagen
14 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Martijn van Delft
Nummer: Panorama - voor Sientje
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Panorama van Scheveningen
Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag
Museum: Panorama Mesdag

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Met zijn enorme afmeting van 120 x 14 meter is het Panorama van Scheveningen een uniek cultuurhistorisch monument (1881). Het vergezicht op de zee, de duinen en het oude vissersdorp en opkomende badplaats Scheveningen is geschilderd door Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), één van de bekendste kunstenaars van de Haagse School. Mesdag beschouwde het panorama als zijn artistieke hoogtepunt.

Het verhaal achter dit kunstwerk
Het Panorama van Scheveningen werd in 1881 geschilderd door Hendrik Willem Mesdag in opdracht van de panoramamaatschappij ‘Société Anonyme du Panorama Maritime de la Haye’.
Met behulp van schilders uit de Haagse School Blommers, De Bock en Breitner en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten schilderde Mesdag een zeegezicht met een omtrek van 120 meter en een hoogte van 14 meter. Locatie: het Seinpostduin, toen het hoogste duin in Scheveningen!
Op 1 augustus 1881 werd het panorama geopend. Onder de vroegste gasten bevond zich Vincent van Gogh die, onder de indruk van het panorama, verzuchtte dat het doek maar één enkele fout had, namelijk dat het foutloos was!
Het panorama van Mesdag is één van de weinige resterende voorbeelden van de 19de-eeuwse panoramarage en daarbij het oudste panorama ter wereld gesitueerd op de oorspronkelijke locatie.

Waarom gekozen voor Art Rocks
Mesdags Panorama van Scheveningen is meer dan ooit een belangrijke inspiratiebron voor een nieuwe generatie kunstenaars. Hoe klinkt het monumentale Panorama van Scheveningen? Wat is het geluid van magische illusie? Luister naar de golven, de zee, de bomschuiten, de stoomtramlijn en de cavalerie.

Over de kunstenaar
Na enige jaren in het bankbedrijf van zijn vader, begon Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) op zijn 35ste een loopbaan als kunstenaar. Om zich verder in de kunst te bekwamen ontving hij in Brussel lessen van de Nederlandse schilder Willem Roelofs. In 1869 vestigde hij zich dicht bij de kust, in Den Haag. De Noordzee werd zijn hoofdthema, het Scheveningse strand zijn favoriete werkstek. Vanuit een vaste hotelkamer schetste hij de zee in al haar stemmingen: dreigend, vredig en spookachtig. Deze voorstudies werkte hij in zijn atelier uit tot schilderijen. De nadruk legde hij op het steeds veranderende spel tussen lucht, licht en water.

”…Het enige wat er aan het Panorama van Scheveningen mankeert, is dat er niks mankeert…” - Vincent van Gogh

Tags

Optische ilussie Panorama Mesdag Haagse School

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken