Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Panorama van Scheveningen

Hendrik Willem Mesdag / Panorama Mesdag / 1881


Terug naar kunstwerken

Hendrik Willem Mesdag

Dit zie je
Met zijn enorme afmeting van 120 x 14 meter is het Panorama van Scheveningen een uniek cultuurhistorisch monument (1881). Het vergezicht op de zee, de duinen en het oude vissersdorp en opkomende badplaats Scheveningen is geschilderd door Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), één van de bekendste kunstenaars van de Haagse School. Mesdag beschouwde het panorama als zijn artistieke hoogtepunt.

Het verhaal achter dit kunstwerk
Het Panorama van Scheveningen werd in 1881 geschilderd door Hendrik Willem Mesdag in opdracht van de panoramamaatschappij ‘Société Anonyme du Panorama Maritime de la Haye’.
Met behulp van schilders uit de Haagse School Blommers, De Bock en Breitner en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten schilderde Mesdag een zeegezicht met een omtrek van 120 meter en een hoogte van 14 meter. Locatie: het Seinpostduin, toen het hoogste duin in Scheveningen!
Op 1 augustus 1881 werd het panorama geopend. Onder de vroegste gasten bevond zich Vincent van Gogh die, onder de indruk van het panorama, verzuchtte dat het doek maar één enkele fout had, namelijk dat het foutloos was!
Het panorama van Mesdag is één van de weinige resterende voorbeelden van de 19de-eeuwse panoramarage en daarbij het oudste panorama ter wereld gesitueerd op de oorspronkelijke locatie.

Waarom gekozen voor Art Rocks
Mesdags Panorama van Scheveningen is meer dan ooit een belangrijke inspiratiebron voor een nieuwe generatie kunstenaars. Hoe klinkt het monumentale Panorama van Scheveningen? Wat is het geluid van magische illusie? Luister naar de golven, de zee, de bomschuiten, de stoomtramlijn en de cavalerie.

Over de kunstenaar
Na enige jaren in het bankbedrijf van zijn vader, begon Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) op zijn 35ste een loopbaan als kunstenaar. Om zich verder in de kunst te bekwamen ontving hij in Brussel lessen van de Nederlandse schilder Willem Roelofs. In 1869 vestigde hij zich dicht bij de kust, in Den Haag. De Noordzee werd zijn hoofdthema, het Scheveningse strand zijn favoriete werkstek. Vanuit een vaste hotelkamer schetste hij de zee in al haar stemmingen: dreigend, vredig en spookachtig. Deze voorstudies werkte hij in zijn atelier uit tot schilderijen. De nadruk legde hij op het steeds veranderende spel tussen lucht, licht en water.

”…Het enige wat er aan het Panorama van Scheveningen mankeert, is dat er niks mankeert…” - Vincent van Gogh

Informatie

Materiaal
Olie, pigment en lijmwater op doek

Afmetingen
120 x 14 meter

Te zien in
Het Panorama van Scheveningen is sinds de opening in 1881 te zien in museum Panorama Mesdag.

Editie
2020

Tags

1881 Mens Overig Figuratief Schilderij Optische ilussie Panorama Mesdag Haagse School

Panorama Mesdag

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken