Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Stilleven met uien

Sientje Mesdag-van Houten / Panorama Mesdag / 1881


Terug naar kunstwerken

Sientje Mesdag-van Houten

Dit zie je
De uien in het stilleven glimmen ons tegemoet: de structuur van de schil heeft Sientje met een paar penseelstreken perfect weten te vangen.

Het verhaal achter het werk
Onder Sientjes blik veranderen deze twee doodgewone uien in objecten die het schilderen waard zijn. De verschillende structuren gaf ze met precisie weer: de uienschillen glimmen en de uiteinden van het gewas lijken op weerbarstig touw. De blauwgrijze voorgrond en bruine achtergrond hield ze eenvoudig. Zo gaat alle aandacht uit naar de uien.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Dit schilderij lijkt niets bijzonders, maar als je er de tijd voor neemt, vallen steeds meer details op zoals de hooglichtjes in de uienschillen en de overtuiging waarmee Sientje het touwachtige uiteinde van de uien suggereerde.

Bijzondere weetjes
Sientje begon pas in de jaren 1870 te werken met olieverf. Zoals in dit schilderijtje goed te zien is, had ze zeker talent.

Over de kunstenaar
Sientje Mesdag-van Houten (1834-1909) ontdekte haar belangstelling en talent voor kunst tijdens haar huwelijk met Hendrik Willem Mesdag. Ze ontwikkelde zich hoofdzakelijk zelf, met aanwijzingen van haar man en hun kunstzinnige vrienden. Ze schilderde portretten en stillevens, maar ook landschappen in de omgeving van Scheveningen, Drenthe en de Veluwe. Sientje was een van de bekendste en meest gewaardeerde kunstenaressen van haar tijd. 

Informatie

Afmetingen
31 x 41 cm

Materiaal
Olieverf op paneel

Te zien
Op zaal als onderdeel van de vaste collectie

Editie
2020

Tags

1881 Object Overig Figuratief Schilderij Hendrik Willem Mesdag Stilleven

Panorama Mesdag

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Gerelateerde Kunstwerken