Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Zelfportret tegen palet

Charley Toorop (1891-1955) / Kröller-Müller Museum / 1934


Terug naar kunstwerken

Charley Toorop (1891-1955)

Dit zie je
We zien een zelfportret van Charley Toorop. Haar ogen heeft zij vergroot en geven haar een krachtige uitstraling. Charley schildert zichzelf streng en genadeloos. Haar gezicht lijkt wel gebeeldhouwd, met harde lijnen en vlakken. Achter haar hoofd zien we een groot schilderspalet met gekleurde verfklodders.

Het verhaal achter het kunstwerk
Charley Toorop maakt in totaal 17 zelfportretten. Dit zelfportret schildert ze als ze 43 jaar is. Ze woont op dat moment in Bergen en haar leven staat volledig in het teken van haar werk. Het schilderen was als het ware haar nieuwe minnaar: ‘Mijn werk is nogal mannelijk. Ik heb als ik bezig ben, volkomen genoeg aan mijzelf.’ Het schilderspalet op de achtergrond geeft aan hoe belangrijk het schilderen voor haar is.

Waarom gekozen voor Art Rocks
Je kunt de ogen van Charley niet ontwijken. Ze kijkt je ongegeneerd aan en je voelt je bekeken. Maar geeft ze ook iets van zichzelf prijs? Wat gaat er schuil achter deze priemende blik? Ik hoop dat de deelnemers van Art Rocks in haar ogen durven kijken en hun bevindingen delen in een nieuw muziekstuk.

Bijzonder weetje
Als Charley aan een nieuw portret begint, schildert ze eerst de ogen. In de vele portretten die ze maakt van bevriende kunstenaars en familieleden, zijn het altijd de ogen die direct opvallen.

Over de kunstenaar
Charley Toorop is de dochter van Jan Toorop, ook een bekende Nederlandse schilder. Charley wordt vanwege haar muzikale talent opgeleid tot violiste, maar kiest in 1908 toch voor de beeldende kunst. Ze ontwikkelt een heel eigen stijl, totaal anders dan die van haar vader. Ze wil in haar kunst ‘de felle en directe schoonheid van het leven’ weergeven. 

 ‘Een foto geeft niet meer dan een moment, maar in een goed geschilderd portret herken je iemand in al z'n uitdrukkingen. Je moet er iederen dag weer iets anders in kunnen zien' - Charley Toorop

Informatie

Afmetingen
45,6 x 40,3 cm

Materiaal
Olieverf op doek

Editie
2020

Tags

1934 Mens Overig Figuratief Schilderij Zelfportret Charley Toorop

Kröller-Müller Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken