Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer weten Sluiten en accepteren

Is She Prays van WhatTheFunk jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

She Prays - WhatTheFunk

Kunstwerk: Oosters straatje, Kunstenaar: Marius Bauer, Museum: Drents Museum

Motivatie van de artiest

Wat ons het eerste opviel aan het schilderij was een vrouw die redelijk centraal op het schilderij staat. Wij allemaal hadden dan ook het gevoeld dat zij de hoofdpersoon van ons nummer moest worden, de tekst is dan ook vanuit haar geschreven. Onze zangeres Lisa voelde hierbij dat deze vrouw het moeilijk had in de wat wij zagen als chaos in het schilderij. Daarom is onze hoofdtekst ook: ‘she prays’ omdat ze hoopt op betere tijden.


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

2839 Views
462 Dagen
32 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: WhatTheFunk
Nummer: She Prays
Genre: Overig
Kunstwerk: Oosters straatje
Kunstenaar: Marius Bauer
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Een straatje in een stad ergens in het Midden-Oosten. In het midden is een ruiter te zien, die op een wit paard zit.  

Het verhaal achter het werk

Hagenaar Marie Alexandre Jacques (Marius) Bauer ging van 1878 tot 1885 naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Als kleinzoon van een decoratieschilder was dat natuurlijk niet zo gek. Ook broer Willem en zus Suze gingen naar de kunstacademie. Marius was de enige die de school niet af maakte, maar werd opvallend genoeg verreweg de succesvolste van het trio Bauers. Een Haagse kunsthandelaar ontfermde zich over de gesjeesde student en financierde zijn reis naar Istanbul. In ruil voor tekeningen, kreeg Bauer een maandelijkse toelage.

Deze reis naar Istanbul zou de toekomst van Marius Bauer bepalen, het ‘Oosten’ werd zijn hoofdonderwerp. Eenmaal terug in Den Haag werkte hij zijn schetsen en foto’s uit tot schilderijen, aquarellen en vooral etsen. Vrienden en collega’s – zoals de bekende Jozef Israëls – waren verrukt. Na die tijd maakte hij nog heel veel reizen: naar Spanje, Rusland, Marokko, Algerije, Egypte, India, Ceylon en Nederlands-Indië. Het werk van Bauer is impressionistisch. Qua techniek en lichtgebruik zie je de invloed van de Haagse School. In zijn werk zie je veel oosterse en oriëntaalse elementen terug: kamelen, olifanten, moskeeën en ‘Arabieren’. Bauer werd vooral bekend als etser, maar was ook een zeer getalenteerd schilder. Zijn werk ademt de sfeer uit van de sprookjes van duizend-en-een-nacht.

De kunstenaar

Marius Bauer is een beroemde kunstschilder uit Den Haag. Een romanticus met een grote voorliefde voor oosterse en oriëntaalse onderwerpen. Hij is vooral bekend geworden door zijn etsen, maar was ook een getalenteerd schilder.  

Op de kunstacademie werd al snel duidelijk dat Marius Bauer geweldig kon tekenen. Vakken die hij niet interessant vond, volgde hij niet. Hij verliet de kunstacademie, omdat hij vond dat hij volleerd was. Marius Bauer werd gevraagd voor het bestuur van de befaamde Pulchri Studio. Hij bedankte voor de eer. Bauer had  geen tijd. De vrouw van Marius Bauer was schilderes Jo Stumpff. Toen ze trouwde met Marius stopte ze met schilderen. Ze was zakelijker dan haar man en werd zijn ‘manager’. Marius Bauer had een groot gevoel voor humor en maakte graag  spotprenten.

https://www.youtube.com/watch?v=nzusJbZSdUE

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken