Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Sit is a Verb van Wouter Maryne jouw favoriet? Stem nu!

Sit is a Verb - Wouter Maryne

Kunstwerk: Rood blauwe Rietveld Stoel, Kunstenaar: Gerrit Rietveld, Museum: Centraal Museum

Over de inzending

Dit kunstwerk kom je op verschillende plekken in Utrecht tegen, het origineel staat echter in het Centraal Museum. Ik vind het tof dat een gebruiksvoorwerp, in dit geval een stoel, als kunstwerk wordt gezien én dat het vervolgens ook niet als gebruiksvoorwerp dient: Het is een stoel waarop je niet mag zitten. Dit is het thema van mijn nummer "Sit is a Verb" (dit is overigens een quote van Rietveld). Het nummer is een soort dialoog waarin in het couplet ik/de museumbezoeker aan het woord is en in het refrein de stoel zelf. Ik wil graag een plekje nemen op de stoel, de stoel wil niets liever dan gebruikt worden als hetgeen waar het voor bedoeld is, maar dit blijkt helaas een verboden liefde.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

862 Views
742 Dagen
5 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Wouter Maryne
Nummer: Sit is a Verb
Genre: Indie
Kunstwerk: Rood blauwe Rietveld Stoel
Kunstenaar: Gerrit Rietveld
Museum: Centraal Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

‘Dit is het eerste moderne meubel ter wereld. Je moet je voorstellen dat dit meubel uit een tijd komt waarin er geen auto’s maar koetsen op straat reden, de vrouwen hoge kragen droegen en de mannen hoeden en wandelstokken. Rietveld heeft zich losgebroken van tradities. Dit ontwerp is tijdloos en is nog steeds een inspiratiebron voor designers en kunstenaars’ - Natalie Dubois, conservator toegepaste kunst.

Het verhaal achter het werk

Het doel van Rietveld was om een meubel te maken dat de ruimte niet omsloot, maar ononderbroken liet. Door de toepassing van de kleuren benadrukte Rietveld de onafhankelijkheid van de verschillende onderdelen wat het ruimtelijke en beeldende karakter in het ontwerp versterkte. Het ontwerp voor de rood- blauwe stoel was revolutionair. Rietveld brak met alle traditionele vormen van een stoel. De keuze voor de kleuren rood, geel en blauw had bij Rietveld geen theoretische achtergrond, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de opvattingen van Mondriaan. Rietveld voerde de stoel ook uit in zwart, wit, zeegroen en roze.

De kunstenaar

Gerrit Rietveld was van oorsprong meubelmaker. Hij werd in 1919 lid van De Stijl en ontwikkelde zich later tot zelfstandig architect. Rietveld maakte de idealen van De Stijl ruimtelijk zichtbaar, met als iconisch hoogtepunt het Rietveld Schröderhuis aan de Prins Hendriklaan in Utrecht. Het Rietveld Schröderhuis is het eerste huis ter wereld dat gebouwd werd volgens de principes van De Stijl: radicaal en vernieuwend. Nog steeds is het huis een inspiratiebron voor architecten en kunstenaars over de hele wereld. \

 

“We moeten helpen het leven te vereenvoudigen, te verlossen van overtolligheden.” - Gerrit Rietveld

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken