Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Mindmap

Navid Nuur / Bonnefanten / 2013


Terug naar kunstwerken

Navid Nuur

Wat je ziet

BLUE, POWER, FUTURE, YOU, SPIRIT, WORLD, CIRCLE…deze woorden zijn gevangen in drie evengrote circels van blauw neonlicht die elkaar doorkruisen. Alleen YOU staat in het middelpunt van de drie.

Het verhaal achter het werk

Dit werk van Navid Nuur bestaande uit de woorden BLUE, POWER, FUTURE, YOU, SPIRIT, WORLD, CIRCLE en gevangen in drie evengrote circels van blauw neonlicht, doet denken aan een ouderwetse woordspin. Of, zoals ze het nu vaak noemen, een mindmap. Het is een veelgebruikte manier om je gedachten te ordenen en te visualiseren.

In het geval van Nuur plaatst hij een paar op het eerste gezicht simpele, direct leesbare elementen bij elkaar: drie door elkaar snijdende cirkels met daarin woorden. Maar door de specifieke plaatsing van de woorden kom je al snel in de verleiding om het werk te zien als een woordpuzzel die opgelost moet worden.

Wat betekent het bijvoorbeeld dat blue en power samen ruimte geven aan het woord future? Staat het begrip spirit als raakvlak van power en circle voor spiritualiteit als universeel menselijke behoefte? In het midden van het werk waar de cirkels future, spirit en world samenkomen staat het woord you. Zou dit verwijzen naar de kijker zelf?

De kunstenaar laat je met dit werk volop associëren en slingert je daarbij heen en weer tussen het praktische, het universele, het persoonlijke en het individuele.

Over de kunstenaar

Met een achtergrond in de graffiti en skateboardscene, maakte Navid Nuur (Teheran, 1976) meer dan tien jaar geleden de overstap van grafische vormgeving en illustratie naar de autonome beeldende kunst. In relatief korte tijd heeft hij zich ontwikkeld van een veelbelovend talent tot een rijzende ster in de internationale kunstwereld. Navid Nuur heeft een alfabet gemaakt van kauwgum. Via deze site kan je je eigen naam ‘laten kauwen’ en het resultaat printen of delen op social media.


"Ieder werk van de Iraanse kunstenaar Navid Nuur heeft een verrassing.” - Parool

Informatie

Grootte
140 (h) x 162 (b) cm

Materiaal
neon

Te zien in
Maastricht bij het Bonnefantenmuseum

Editie
2018

Tags

2013 Mens Maatschappij Abstract Installatie

Bonnefanten

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken