Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Rood blauwe Rietveld Stoel

Gerrit Rietveld / Centraal Museum / Jaartal onbekend


Terug naar kunstwerken

Gerrit Rietveld

Wat je ziet

‘Dit is het eerste moderne meubel ter wereld. Je moet je voorstellen dat dit meubel uit een tijd komt waarin er geen auto’s maar koetsen op straat reden, de vrouwen hoge kragen droegen en de mannen hoeden en wandelstokken. Rietveld heeft zich losgebroken van tradities. Dit ontwerp is tijdloos en is nog steeds een inspiratiebron voor designers en kunstenaars’ - Natalie Dubois, conservator toegepaste kunst.

Het verhaal achter het werk

Het doel van Rietveld was om een meubel te maken dat de ruimte niet omsloot, maar ononderbroken liet. Door de toepassing van de kleuren benadrukte Rietveld de onafhankelijkheid van de verschillende onderdelen wat het ruimtelijke en beeldende karakter in het ontwerp versterkte. Het ontwerp voor de rood- blauwe stoel was revolutionair. Rietveld brak met alle traditionele vormen van een stoel. De keuze voor de kleuren rood, geel en blauw had bij Rietveld geen theoretische achtergrond, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de opvattingen van Mondriaan. Rietveld voerde de stoel ook uit in zwart, wit, zeegroen en roze.

De kunstenaar

Gerrit Rietveld was van oorsprong meubelmaker. Hij werd in 1919 lid van De Stijl en ontwikkelde zich later tot zelfstandig architect. Rietveld maakte de idealen van De Stijl ruimtelijk zichtbaar, met als iconisch hoogtepunt het Rietveld Schröderhuis aan de Prins Hendriklaan in Utrecht. Het Rietveld Schröderhuis is het eerste huis ter wereld dat gebouwd werd volgens de principes van De Stijl: radicaal en vernieuwend. Nog steeds is het huis een inspiratiebron voor architecten en kunstenaars over de hele wereld. \

 

“We moeten helpen het leven te vereenvoudigen, te verlossen van overtolligheden.” - Gerrit Rietveld

 

Informatie

Materiaal
Hout

Te zien in
Utrecht bij het Centraal Museum

Editie
2018

Tags

Jaartal onbekend Mens Maatschappij Abstract Installatie

Centraal Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken