Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is the cycle is repeating van Saskia van Kampen jouw favoriet? Helaas zijn ze niet door naar de halve finale

the cycle is repeating - Saskia van Kampen

Kunstwerk: The Walthamstow Tapestry, Kunstenaar: Grayson Perry, Museum: Bonnefanten

Over de inzending

Je kan kiezen wat je met elkaar verbind tot een weefgetouw. Wat een onderdeel is van het geheel. Het voelt ingewikkeld dingen te veranderen als individu als je onderdeel bent van een systeem. Dit lied gaat over hoe het leven een cyclus is die zichzelf herhaalt en hoe we in deze tijd zijn vastgelopen in een patroon. Het systeem is als een papier dat vast is komen te zitten in de printer waardoor we niet vooruit bewegen. Niets is overbodig, alles maakt onderdeel uit van. In de achtergrond hoor je een vertraagde niet verstaanbare uitleg over de betekenis van het werk. Alles is wat je ziet en toch zie je het niet altijd.

Details

886 Views
862 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Saskia van Kampen
Nummer: the cycle is repeating
Genre: Overig
Kunstwerk: The Walthamstow Tapestry
Kunstenaar: Grayson Perry
Museum: Bonnefanten

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Adidas, Mercedes, BBC, Mastercard, Evian, Gazprom… in dit kleurige wandtapijt van bijna 15 meter lang, vliegen de merknamen je om de oren! Ze slingeren rechts, links, onder en boven een aantal personages die met elkaar is verbonden door een rode en gele lijn.

Het verhaal achter het werk

Op dit wandtapijt zie je ons dagelijkse leven door een absurde bril. Volgens de kunstenaar Grayson Perry zijn we ten prooi gevallen aan een nieuwe religie, of zoals hij het zelf het liefst omschrijft: “A way through life by shopping”. Vrij vertaald: we shoppen ons suf door het leven, en geven onze persoonlijkheid vorm met onze favoriete merken. De personen op het tapijt volgen een levenspad dat geplaveid is met merknamen. De merken staan willekeurig om de figuren heen. Welke (merk)keuze ze ook maken, iedere route eindigt in de bek van de duivel. Daar ga ja dan met je Prada, in je Porsche.

De kunstenaar

“Het was hoog tijd dat een pottenbakkende travestiet de Turner Prize wint”, dat zei Grayson Perry toen hij in 2003 in een lila jurk, als zijn alter-ego Claire, Groot-Brittaniës meest begeerde award voor hedendaagse kunst in ontvangst nam. Grayson Perry volgde op aanraden van zijn vriendin een pottenbakcursus. Hij was net afgestudeerd, platzak en woonde in een kraakpand. Toen hij merkte dat de hedendaagse kunstwereld de neus ophaalde voor traditionele ambachten, zag hij een gat in de markt.

Perry liet zich voor dit werk inspireren door onder andere Sumatraanse batikwerken en door de beroemde Tapisserie van Bayeux. Toen hij dit werk maakte, zat zijn atelier nog in Walthamstow, een voorstad van Londen. Vandaar de titel The Walthamstow Tapestry.

 

“I sometimes watch the evening news on television and think all the world’s problems can be boiled down to one thing: the behavior of people with a Y chromosome.” - Grayson Perry

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken