Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is The Screaming Tapestry van Gestalten jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

The Screaming Tapestry - Gestalten

Kunstwerk: The Walthamstow Tapestry, Kunstenaar: Grayson Perry, Museum: Bonnefanten

Over de inzending

Reclame is agressief. Merken dringen zich voortdurend aan ons op zonder enige rekening te houden met wat wij willen of echt nodig hebben. Deze agressie en de leegte achter het consumentisme tracht Gestalten te vangen in The Screaming Tapestry. Het is een wrange warboel, net als The Walthamstow Tapestry. Woordeloze klanken, die zich het beste laten omschrijven als hol gelach (hahaha), culmineren in hysterisch geschreeuw. De suggestie van humor verdwijnt zo volledig. Daarmee wordt de hoogmis van het kapitaal bezongen: een opgeblazen maar in feite lege identiteit.

Details

1049 Views
870 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Gestalten
Nummer: The Screaming Tapestry
Genre: Experimenteel
Kunstwerk: The Walthamstow Tapestry
Kunstenaar: Grayson Perry
Museum: Bonnefanten

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Adidas, Mercedes, BBC, Mastercard, Evian, Gazprom… in dit kleurige wandtapijt van bijna 15 meter lang, vliegen de merknamen je om de oren! Ze slingeren rechts, links, onder en boven een aantal personages die met elkaar is verbonden door een rode en gele lijn.

Het verhaal achter het werk

Op dit wandtapijt zie je ons dagelijkse leven door een absurde bril. Volgens de kunstenaar Grayson Perry zijn we ten prooi gevallen aan een nieuwe religie, of zoals hij het zelf het liefst omschrijft: “A way through life by shopping”. Vrij vertaald: we shoppen ons suf door het leven, en geven onze persoonlijkheid vorm met onze favoriete merken. De personen op het tapijt volgen een levenspad dat geplaveid is met merknamen. De merken staan willekeurig om de figuren heen. Welke (merk)keuze ze ook maken, iedere route eindigt in de bek van de duivel. Daar ga ja dan met je Prada, in je Porsche.

De kunstenaar

“Het was hoog tijd dat een pottenbakkende travestiet de Turner Prize wint”, dat zei Grayson Perry toen hij in 2003 in een lila jurk, als zijn alter-ego Claire, Groot-Brittaniës meest begeerde award voor hedendaagse kunst in ontvangst nam. Grayson Perry volgde op aanraden van zijn vriendin een pottenbakcursus. Hij was net afgestudeerd, platzak en woonde in een kraakpand. Toen hij merkte dat de hedendaagse kunstwereld de neus ophaalde voor traditionele ambachten, zag hij een gat in de markt.

Perry liet zich voor dit werk inspireren door onder andere Sumatraanse batikwerken en door de beroemde Tapisserie van Bayeux. Toen hij dit werk maakte, zat zijn atelier nog in Walthamstow, een voorstad van Londen. Vandaar de titel The Walthamstow Tapestry.

 

“I sometimes watch the evening news on television and think all the world’s problems can be boiled down to one thing: the behavior of people with a Y chromosome.” - Grayson Perry

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken