Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer weten Sluiten en accepteren

Is The mythology of modern love van Marlon van der Pas jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

The mythology of modern love - Marlon van der Pas

Kunstwerk: Achilles wordt in zijn hiel dodelijk getroffen door Paris, Kunstenaar: Peter Paul Rubens, Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Motivatie van de artiest

Mythologieën vertellen ons eeuwenoude verhalen die ons wijsheid geven. Ze vertellen verhalen over het mens zijn, of anders gezegd onze 'human nature'. Het behandelt onze tekortkomingen, strijd, liefde, afgunst etc. Het zijn oude verhalen die je terug ziet in bv. The Bold and Beautifull.

Het schilderij van Peter Paul Rubens over Achilles raakte me en ik werd er meteen door aangetrokken. In samenwerking met Janneke Schaareman heb ik de soundtrack opgezet als een narratief waarbij de soundtrack je meeneemt in het schilderij. Liefde, jaloezie, rituelen, politiek, macht en verlies… The mythology of modern love.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

806 Views
356 Dagen
69 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Marlon van der Pas
Nummer: The mythology of modern love
Genre: Experimenteel
Kunstwerk: Achilles wordt in zijn hiel dodelijk getroffen door Paris
Kunstenaar: Peter Paul Rubens
Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Dit is de dramatische sterfscène van de Griekse god Achilles. Achilles is in de tempel van Apollo, waar hij zal trouwen met Polyxena, dochter van de Trojaanse koning Priamus die tevens zijn vijand is. Maar terwijl hij een offer brengt voor zijn aanstaande huwelijk wordt hij door Paris, broer van Polyxena, met een pijl in zijn hiel geschoten, zijn enige kwetsbare plek. Terwijl Achilles wordt opgevangen, kijkt de priester ontzet naar de stervende held. De derde figuur, Antilochus, wendt zich verschrikt om naar Paris en Apollo.

Het verhaal achter het werk

Achilles is de zoon van zeegodin Thetis. Als zij van een orakel hoort dat haar zoon vroeg zal sterven in de strijd, dompelt ze hem onder in de Styx, de rivier van de onderwereld. Op die manier wordt hij onsterfelijk. Ze houdt de kleine jongen echter vast bij zijn voet. Dit deel, de spreekwoordelijke Achilleshiel, blijft hierdoor zijn kwetsbare plek. Uiteindelijk wordt hij door een giftige pijl in zijn hiel gedood. Rubens schilderde in een reeks van acht olieverfschetsen scènes uit het leven van de Griekse god Achilles, waarvan dit de laatste is.

De kunstenaar

De Antwerpse schilder Peter Paul Rubens werd al op jonge leeftijd aangesteld als hofschilder van de hertog van Mantua in Italië. Daarna reisde hij naar Madrid, Rome, Genua en Milaan en bestudeerde de schilderijen van o.a. Titiaan, Rafaël en Michelangelo. Na terugkeer in Antwerpen werkte hij tot zijn dood als hofschilder van de Spaanse regenten van de Nederlanden. Hij bouwde zijn eigen stadspaleis in Antwerpen en startte een bloeiend atelier. Talloze kunstenaars werden hier opgeleid. Rubens liet veel werk aan zijn assistenten over, maar voerde zorgvuldig de regie. Hij was een van de meest invloedrijke schilders van zijn tijd en de grootste vertegenwoordiger van de barok in het noorden.

 

“My passion comes from the heavens, not from earthly musings.” - Peter Paul Rubens

TagsMeer informatie

Gerelateerde Kunstwerken