Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Grijs, oranje op kastanjebruin, nr. 8

Mark Rothko / Museum Boijmans Van Beuningen / 1960


Terug naar kunstwerken

Mark Rothko

Wat je ziet

Donkere schilderijen zijn niet noodzakelijkerwijs somber. Schilder Mark Rothko is een meester in het laten gloeien van kleuren door ze af te zetten tegen het donker, als kooltjes in een vuur. De randen van de kleurvelden zijn vaag: hij bezemt en borstelt de verdunde verf in vele lagen over elkaar om een diepe toon te bereiken.

Het verhaal achter het werk

Dit schilderij is groot; ervoor staand kan de toeschouwer zichzelf verliezen in de kleuren. Bij Rothko staat de beleving van het werk centraal en de emoties die de kleuren kunnen oproepen. Een overweldigende emotionele ervaring, voor zowel de kunstenaar als het publiek was voor hem de sublieme vorm van inspiratie, die grenst aan een religieuze openbaring. ‘Mensen staan voor mijn schilderijen te huilen, omdat ze dezelfde spirituele ervaring hebben als ik had, toen ik het schilderde’.

De kunstenaar

Mark Rothko werd geboren in Rusland, maar emigreerde als kind in 1913 naar Amerika. Rothko volgde kort een aantal kunstopleidingen, maar was grotendeels een autodidactische kunstenaar. Vanaf 1947 begon Rothko in zijn kenmerkende stijl te schilderen. In de jaren 50 gaat hij gebukt onder depressies en een alcoholverslaving. Dit heeft zijn weerslag op zijn schilderijen, waarin het kleurgebruik donkerder  werd. In 1970 maakte hij een einde aan zijn leven. Zijn ‘colourfield paintings’ zijn wereldberoemd. Er bevinden zich maar twee Rothko’s in Nederlandse collecties.

 

“If you are only moved by color relationships, you are missing the point. I am interested in expressing the big emotions - tragedy, ecstasy, doom.”  - Mark Rothko over Grijs, oranje op kastanjebruin, nr. 8

Informatie

Grootte 
230 (h) x 285,5 (b) x 4,4 (d) cm

Materiaal 
Olieverf op doek

Te zien in
Rotterdam bij Museum Boijmans Van Beuningen

Editie
2018

Tags

1960 Mens Dood en strijd Abstract Schilderij

Museum Boijmans Van Beuningen

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken