Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is This Time Next Year van Blind Surfer jouw favoriet? Stem nu!

This Time Next Year - Blind Surfer

Kunstwerk: Twee meisjes bij een appelboom, Kunstenaar: Edvard Munch, Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Over de inzending

This Time Next Year hebben we gebaseerd op de vergankelijkheid van het leven want het is juist deze vergankelijkheid die zo treffend en mooi wordt geportretteerd in ‘Twee meisjes bij een appelboom'. Het feit dat elk moment, elke snapshot een verschil kan maken inspireerde ons tot dit nummer. We hebben het speciaal voor Art Rocks opgenomen en gefilmd met uitzicht op onze trotse stad Rotterdam.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

3926 Views
800 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Blind Surfer
Nummer: This Time Next Year
Genre: Indie
Kunstwerk: Twee meisjes bij een appelboom
Kunstenaar: Edvard Munch
Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Twee jonge meisjes poseren in hun mooie zondagskleding te midden van het groen.  Hun dieprode en donkerblauwe rokken contrasteren met het felle groen eromheen. Schuin vooraan staan de takken van een appelboom in bloei. De meisjes staat er wat onwennig bij: de handen van het linker meisje hangen hulpeloos naar beneden, terwijl de blik van het rechtermeisje verlegen te neer geslagen is.

Het verhaal achter het werk

Voor dit portret stonden twee meisjes uit het Noorse vissersdorp Åsgårdstrand model. De schilder Edvard Munch had daar een zomerhuisje en schilderde mensen uit de omgeving. Munch schilderde eerst de meisjes en toen pas eromheen. Daardoor lijken ze haast opgeslokt te worden door het groen. Het bloeiende appelboompje staat voor de bloei en onschuld van de jeugd en herinnert tegelijkertijd aan de vergankelijkheid van het leven. Het is een behoorlijk lichtvoetig schilderij voor deze schilder. Want Munch is vooral bekend geworden met somber, symbolistisch werk met thema’s als eenzaamheid, doodsverlangen of broeierige seksualiteit.

De kunstenaar

De Noorse kunstenaar Edvard Munch (1863-1944) schilderde aanvankelijk in een naturalistische stijl. Geïnspireerd door reizen naar Parijs werden zijn werken steeds expressiever. Van 1892 tot 1908 woonde en werkte Munch in Berlijn waar de intensiteit van de werken als te heftig werd ervaren. Daarna woonde Munch weer in Noorwegen en maakte voornamelijk landschappen en portretten. Munch schilderde over het leven, over de liefde en de dood; diepe emoties zoals eenzaamheid, angst en innerlijke spanningen zijn de leidraad in zijn werk. Door de thematiek, de krachtige compositie, vloeiende lijnvoering en het bijzondere kleur- en materiaalgebruik raken zijn schilderijen ons tot op de dag van vandaag.

 

“Nature is not only all that is visible to the eye... it also includes the inner pictures of the soul.” - Edvard Munch over twee meisjes bij een appelboom

TagsMeer informatie

Gerelateerde Kunstwerken