Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Van een Storm - Skykey

Kunstwerk: Nautilusbeker met zingende faunen, Kunstenaar: Anoniem, Museum: Museum Prinsenhof Delft

Over de inzending

Tijdens een masterclass songwriting georganiseerd door Art Rocks en Popsport in Museum Prinsenhof Delft kwam ik deze mysterieuze vergulde Nautilusbeker tegen. Met zijn dynamische uitstraling en prachtglans trok hij mij naderbij. Ik woon aan het strand en heb door de jaren heen een liefde en fascinatie voor de Noordzee gekregen. De krachtige monsterkop met Poseidon erop gezeten deed me denken aan de rollende stormgolven met hun schuimkoppen die zo vaak woelig het strand oprazen. De mythes dat zeemonsters de getijden en golven creëren kan ik mij heel goed voorstellen aangezien de zee zo ongrijpbaar groot en machtig is. Wie anders dan monsters en goden bezaten zoveel kracht?

In de museumzaal ben ik naast het kunstwerk gaan zitten en begon op mijn gitaar te improviseren terwijl ik me probeerde voor te stellen hoe de beker tot leven zou komen. Die improvisatie vormt de melodische basis van dit lied. In tekst en klank gaat het in op het verloop van een storm. De stilte voor de storm, de wilde zee en de opklarende hemel. Ik hoop via dit nummer de prachtige, krachtige, eeuwenoude en springlevende zee naar u toe te brengen als u er niet fysiek kunt zijn.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

3201 Views
1240 Dagen
1171 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Skykey
Nummer: Van een Storm
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Nautilusbeker met zingende faunen
Kunstenaar: Anoniem
Museum: Museum Prinsenhof Delft

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
De schelp wordt gedragen door twee faundieren en het montuur door drie fagotspelende Tritons met faunskop en dubbele vissenstaart. Boven de Triton aan de voorzijde is een duivelskop met uithangende tong aangebracht. De onderkaak van de opengesperde muil van de monsterkop is beweegbaar. De ogen zijn van een robijn imiterend glas. Het dier wordt bereden door Poseidon, die een 'robijn' als schild en/of spiegel houdt. In de mondholte van het monster is op de schelp een wapen gegraveerd. Op de lip van de nautilusbeker zijn cartouches met de geschiedenis van Jonas gegraveerd.

De beker zit vol symboliek en heeft vooral betrekking op de zee als (eeuwig) leven gevend en nemend element. De schildpad (lang leven), het blaasinstrument en de faun (dodenzang), de schelpen (vruchtbaarheid en nieuw leven) en vooral Jonas, die uit de dood verrijst, spreken voor zich. Ook de spiegel van Poseidon, de God van zee en leven, heeft betekenis als het alziende oog van God.

Het verhaal achter het werk
Nautilusbekers zijn zo kostbaar dat ze alleen door het hof en de rijke adel besteld worden. Als klapstuk van de avond wordt de nautilusbeker voor de gasten uit de pronkkast gehaald. De schelp brengt verre werelden dichterbij en de mythische figuren geven aanleiding tot gesprek. De zilversmeden gebruikten de zee als inspiratie voor de monturen. Zowel bestaande zeedieren zoals vissen en dolfijnen worden uitgebeeld, als imaginaire zeewezens als fabeldieren en zeemeerminnen en -mannen. Ook de mythologische zeegod Poseidon en zijn echtgenote Amphitrite vormen een bron van inspiratie.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Zilversmeden zijn meesters in verfijning. Kijk naar de details. Zilverkunst stond in de 17de eeuw vaak hoger aangeschreven dan de schilderkunst. Met een Nautilusbeker kon je pronken.

Bijzonder weetje
Het verhaal van Jonas: Jonas bevindt zich op een schip als er storm opsteekt. Zijn medeschepelingen houden hem voor de oorzaak van de storm. Zij werpen hem overboord. Een grote vis slokt hem op en spuwt hem na drie dagen levend op het land weer uit. Deze drie dagen in een omhulling, in een slaap, die de dood geleek, zijn vaak gehecht aan de drie dagen, die Christus begraven was. Het beeld van het vertoeven in de vis betekent het begraven zijn. De bek is het graf, de mond der aarde, de vis zelve is de aarde, die zwemt in de ether van de kosmos.

Tags

Zilver Gouden Eeuw Kunstnijverheid Schelpen Zee

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken