Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

DAF Daffodil

Hub van Doorne en Wim van Doorne / Het Noordbrabants Museum / 60'er jaren


Terug naar kunstwerken

Hub van Doorne en Wim van Doorne

Wat is het verhaal achter het werk?
Opgericht in 1932 specialiseerden Hub en Wim van Doorne zich aanvankelijk in aanhang- en vrachtwagens. Aan het eind van de jaren vijftig kwamen ook de eerste personenwagens in Eindhoven van de band. Deze tak leverde een aantal karakteristieke typen op, bijvoorbeeld DAF 33, 44 en 66. De oplossing voor een in de jaren zestig ontstaan capaciteitstekort werd gevonden in de bouw van een fabriek in Born. De naam DAF werd langzaamaan ingewisseld voor Volvo, maar in de bedrijfswagensector speelt DAF nog steeds een aanzienlijke rol.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
De DAF had last van een slecht Imago. De auto werd een truttenschudder met jarretelaandrijving genoemd en in de jaren zeventig wist bijna iedereen het antwoord op de grap: wie staat er vooraan in de file? Dat was de DAF. Tegenwoordig is de DAF een gewilde oldtimer.

Over de makers
Hub wordt gezien als het technische en Wim als het commerciële talent achter DAF. Van Hub is bekend dat hij een grote rol speelde in het verenigingsleven in Deurne en zich inzette voor het onderwijs.  

Bijzonder weetje
Door zijn volautomatisch Variomatic-versnelling kon de DAF als een van de weinige auto’s even snel vooruit als achteruit rijden. Er werden in de jaren zeventig spectaculaire achteruitrijraces voor deze auto georganiseerd. 

Informatie

Te zien
Het Verhaal van Brabant, bruikleen DAF Museum Eindhoven

Editie
2020

Tags

60'er jaren Object Overig Figuratief Historisch object Auto Nostalgie

Het Noordbrabants Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken