Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

 Leren jack van Elvis Presley

Elvis Presley / Tropenmuseum / 1958


Terug naar kunstwerken

Elvis Presley

Wat zie je?

Elvis Presley kocht deze korte zwarte leren jas eind jaren 50 bij J.C. Penney, op dat moment een van de grootste warenhuisketens in de Verenigde Staten. De huidige eigenaar van het jasje is het EMP Museum (Experience Music Project) in Seattle, Washington, USA. Het jack is gemaakt van zwart leer en heeft een ritssluiting en vier zakken waarvan drie met een ritssluiting en één met een klepje met een drukknoop. Aan de mouwen zitten ook ritsen waarmee ze smaller gemaakt kunnen worden. De jas is gevoerd met zwarte voeringstof met witte stiksels. Het label in de nek laat zien dat de jonge Elvis de Amerikaanse jassenmaat 40 had (herenmaat 50 in Nederland). Hij droeg deze jas (of een ander maar verder identiek exemplaar) als motorjack in de film Roustabout uit 1964.

Waar gaat het over?

Na de Tweede Wereldoorlog werd het korte leren jack het toonbeeld van stoere-mannendracht. Foto’s van militaire piloten stonden daarvoor model. Maar het korte leren jack werd pas echt gewild door de Amerikaanse film The Wild One uit 1953. Deze film gaat over rivaliserende motorbendes. Hoofdrol en ook stoere-mannenstijlicoon was de jonge acteur Marlon Brando, op de motor met korte zwarte leren jas en pet. De film was een voorbeeld voor de ontwakende jonge generatie die rock-’n roll ontdekte en zich ging spiegelen aan film- en muziekhelden als Elvis Presley, Marlon Brando en James Dean (die overigens in Rebel without a cause een kort rood jasje droeg). Warenhuis JCPenney heeft blijkbaar op deze mode ingespeeld.

"Dit iconische leren motorjack van Elvis is een internationaal symbool voor de rock ’n roll. Het staat voor een nieuwe muziekstroming en -generatie. Maar ook voor stoerheid en autonomie" Tropenmuseum

Informatie

Bruikleen van EMP Museum Seattle, USA

Editie
2016

Tags

1958 Mens Maatschappij Figuratief Mode Elvis Motorjack Stoer Rock ’n roll Helden

Tropenmuseum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Gerelateerde Kunstwerken