Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Speelgoed met Teletubbies

Kunstwerk door straathandelaar in Yokyakarta, Indonesië / Tropenmuseum / 2002


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door straathandelaar in Yokyakarta, Indonesië

Wat zie je?

In een houten koetsje zitten drie Teletubbies, bekend van het gelijknamige Britse kinderprogramma. De passagiers zijn de rode en de groene Teletubbies Po en Dipsy. Ze zijn gemaakt van beschilderd plastic. De koetsier (met zweepje) is vreemd genoeg ook de rode Po. Hij is van textiel gemaakt. Hun vrienden Laa-Laa en Tinky-Winky ontbreken. Het koetsje is van hout en heeft een baldakijn. Het wordt getrokken door twee houten paarden. De langgerekte S-motieven op de flanken van de paarden komen rechtstreeks van Javaanse batik. Tussen de koetsier en de paarden staat een windmolen, verwijzend naar de windmolen in het land van de Teletubbies.

Waar gaat het over?

In 1997 startte in Engeland het bijzondere kinderprogramma Teletubbies, gemaakt voor kinderen tot 3 jaar. Al snel werd het programma een wereldwijde hit en werd het ook door de Indonesische televisiezender Indosiar uitgezonden. Door het programma ontstond er een merchandising van vooral Teletubbie-knuffels. In Engeland werd dat een hit rond Kerst 1997. In 1998 werden de poppen in Engeland Toy of the year. Een straathandelaar in Yokyakarta op het Indonesische eiland Java maakte handig gebruik van de hype. Hij ging koetsjes maken, kinderspeelgoed, met Teletubbies. Onwaarschijnlijk dat hij daarvoor toestemming had van de BBC. Voormalig Tropenmuseumconservator Pienke Kal kocht dit karretje in 2002 in Yokyakarta voor het museum. In 2003 stond het als hedendaagse popular art in de vitrine. Nu zijn de Teletubbies ook al weer geschiedenis.

"Na de aardbeving bij Yokyakarta in 2006 werden veel mensen dakloos. Voor de daklozen werd een dorp gebouwd met bolvormige huisjes. Omdat de huisjes deden denken aan het huis van de Teletubbies kreeg het dorp de bijnaam Teletubbie Village" Tropenmuseum

Informatie

nvt

Editie
2016

Tags

2002 Mens Maatschappij Figuratief Beeld Teletubbies Toy of the year Vroeger Speelgoed Happy

Tropenmuseum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken