Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Forme uniche della continuità nello spazio, Unieke vormen van de continuïteit in de ruimte

Kunstwerk door Umberto Boccioni / Kröller-Müller Museum / 1913


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Umberto Boccioni

Wat zie je?

Een expressief beeld in brons, met een figuur die krachtig een pas naar voren zet. Het gaat om de beweging die wordt verbeeld, niet om de figuur.

Waar gaat het over?

Het gaat Boccioni niet alleen om het weergeven van de vele stadia en momenten van een voortsnellende figuur, maar vooral ook om het idee van beweging van een figuur in de ruimte. ‘Geen pure vorm, maar een puur plastisch ritme, niet de constructie van het lichaam, maar de constructie van de actie van het lichaam.’ 
 
Snelheid en beweging zijn hoofdthema’s van de Italiaanse futuristen. Het klassieke marmeren of bronzen beeld is in hun ogen volstrekt ongeschikt om de moderne wereld en de dynamiek ervan uit te drukken. De esthetiek van de traditionele kunst en cultuur moet dan ook vervangen worden door de ‘nieuwe schoonheid’ van de eigentijdse dynamiek en door onderwerpen als de auto, de trein, de motorfiets, maar ook de mens, in volle beweging. 

Over de kunstenaar

Umberto Boccioni (1882-1916) is zowel schilder als beeldhouwer. In de beelden die hij tijdens zijn korte leven maakt, toont hij zich een ware futurist. In dit krachtige beeld probeert hij de snelheid en de beweging van een menselijke figuur in één sculptuur vast te leggen.

“Op onze euromunten staat de koning. De Italianen maakten andere keuzes. Op de 20 eurocent staat dit wereldberoemde kunstwerk”Kröller-Müller Museum

Informatie

Grootte
117 x 30,5 x 87,5 cm

Materiaal

Brons 

Editie
2016

Tags

1913 Mens Maatschappij Figuratief Beeld Beweging Dynamiek Ruimte Modern

Kröller-Müller Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken