Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Portret van Soekardjo

Kunstwerk door Hendrik Paulides / Tropenmuseum / 1929


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Hendrik Paulides

Wat zie je?

Het schilderij zit in een vergulde lijst en hoort bij een ander schilderij; er zijn twee kinderportretten van Soekardjo en Djoemilah, beiden gemaakt in Indonesië door de Nederlandse schilder Hendik Paulides. De kinderen kijken ons wat melancholisch aan. Als op een renaissanceportret zette de schilder hun namen erop en de plaats waar hij de kinderen portretteerde: Djokja ’29. De schrijfwijze is koloniaal, vernederlandst. In het huidige Indonesië zouden het Sukardjo en Jumilah zijn. En de plaatstsnaam is Yokyakarta op het eiland Java. Op het eerste gezicht doen de portretten denken aan de schilderijen van zigeunermeisjes, een beetje kitsch. Maar bij beter bekijken, zie je hoe mooi ze geschilderd zijn en met hoeveel liefde.

Waar gaat het over?

Hendrik Paulides (1892 - 1967) was opgeleid aan de Amsterdamse Rijksacademie. En hij hield van Indië, toen nog koloniaal bezit van Nederland. In 1922 en in 1929 maakte hij een reis naar Indië. En bij die tweede reis portretteerde hij Soekardjo en Djoemilah. Zeer waarschijnlijk heeft hij in Yokyakarta schetsjes gemaakt van de kinderen. Bij thuiskomst in Nederland verwerkte hij die tot deze twee schilderijen. In 1930 schonk hij de schilderijen aan het Tropenmuseum, dat toen nog Koloniaal Museum heette.  

Er is niets over de kinderen bekend. Paulides leverde er behalve de voornamen geen documentatie bij. Als ze nog leven, zouden ze nu allebei bijna 100 zijn. Misschien een mooi idee om eens naar ze op zoek te gaan.

"Stel dat dit een portret is van een foto uit 2016, welke associaties roept dit dan bij je op? Welke vooroordelen komen we al tegen bij onze eigen associaties?" Tropenmuseum

Informatie

nvt

Editie
2016

Tags

1929 Mens Maatschappij Figuratief Schilderij Kind Kleine jongen Indonesië Portret Jeugd Vroeger

Tropenmuseum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk




Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken