Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Hoe klinkt de soundtrack van de finalist? LUISTER NU

Vijfde finalist Art Rocks 2018 bekend: Teddy Mac

Teddy Mac door naar finale Art Rocks in Paradiso

Singer-songwriter Teddy Mac is door naar de finale van muziekcompetitie Art Rocks 2018. Teddy Mac wint de finaleplek met haar track 'Lost & Found' die geïnspireerd is op het kunstwerk De Koorddanser II van Pyke Koch. Eerder bemachtigden PsySo, Jezekiah, Sofia Dragt en Colin Mooijman met band al een plek in de finale. In totaal zijn er acht finaleplekken te vergeven voor de finale in Paradiso op 23 januari 2019. [nnn] won zijn finaleplek tijdens de halve finale in Museum Prinsenhof Delft.

"Dit nummer weet de jury unaniem echt te raken. Het is een veelzijdige interpretatie van het kunstwerk met een breekbare, innemende performance", aldus de jury over het nummer 'Lost & Found' van Teddy Mac.

Art Rocks organiseert zeven halve finales, 'Museumrondes', waarbij telkens acht acts strijden om een finaleplek. Komende weken zijn er nog halve finales in Bonnefantenmuseum (8 december), en Kröller-Müller Museum Otterlo (9 december). De vakjury selecteert tijdens elke halve finale één finalist. Het publiek bepaalt via een stemronde wie uiteindelijk de laatste finaleplek wint. 

Beluister het lied Lost & Found van Teddy Mac

Muzikant over haar nummer en inspiratie

Teddy Mac over haar nummer: "Pyke Koch lijkt in dit schilderij op zoek te zijn naar evenwicht. Lost and Found gaat over het zoeken naar evenwicht. Ik zie mezelf daar staan. Het is een zelfportret over toekomst, heden en verleden. Over betekenis en inhoudsloosheid. Omhoog naar het licht of beneden naar het donker. Over verloren zijn. De donkere kant kiezen of toch niet. Het vinden van de balans. Toen ik naar het schilderij keek en naar de muziek luisterde, kwam de figuur voor mij tot leven. Koch had een hekel aan het beargumenteren van zijn werk. 

Een van zijn uitspraken: "Een schilderij is een zelfbedieningswinkel. Ieder haalt eruit wat hem van pas komt.'' En zo is het eigenlijk ook met mijn muziek."

Finale

De finale vindt op 23 januari plaats in poppodium Paradiso te Amsterdam. Daar strijden acht finalisten om een geldprijs van €1000. In de finale zijn er ook optredens van onder anderen Art Rocks-ambassadeurs Blaudzun en Yung Nnelg. Zij maakten zelf ook een track, geïnspireerd op respectievelijk  Vincent van Gogh's ‘Korenveld met maaier en zon’ (1889) en ‘Koningen van Egypte II’ (1982) van street-artist Jean-Michel Basquiat. 

Finale Art Rocks - Paradiso - 23 januari 2019

Stem jouw favoriet de finale in

Alle halve finalisten maken via de publieksstemming nog kans op een finaleplek. Het publiek kan namelijk tot en met 9 december stemmen op zijn favoriet. De act met de meeste stemmen wint de laatste finaleplek voor Art Rocks 2018. Het stemmen kan online en fysiek met een stemformulier tijdens een halve finale. De fysieke stem telt voor 5 punten mee, een online stem voor 1 punt. Meer over het stemmen

Halve finales

Halve finalisten Bonnefantenmuseum (8 december)
Eliminator, JASONgwen, Kiri Mioki, KUZKO, Lady Blaxx, Scott & Young, Sophie Speck, Sunday at Eight
Special guest: Yung NnelgHalve finalisten Kröller-Müller Museum Otterlo (9 december) 
11Eleven, A. Johanson, Géonne Hartman, Hannah Mae, L'Ama, LAu, Romy en Daan, Mata Hari
Special guest: Blaudzun

Over Art Rocks

Muziekcompetitie Art Rocks is de grootste Nederlandse muziekcompetitie die muziek en beeldende kunst samensmelt. Art Rocks daagt muzikanten uit zich voor een lied te laten inspireren door een kunstwerk. De ruim 50 kunstwerken en objecten waar muzikanten zich door kunnen laten inspireren in 2018, behoren tot de collecties van zeven toonaangevende Nederlandse musea: Boijmans Van Beuningen Rotterdam, Kröller-Müller Museum, Bonnefantenmuseum, Drents Museum, Tropenmuseum, Museum Prinsenhof Delft en het Centraal Museum Utrecht. De finale is 23 januari 2019 in Paradiso, waar de finalisten strijden om een geldbedrag van €1000.

Foto's door Jelmer de Haas

Deel deze pagina
Hoe klinkt de soundtrack van de finalist? LUISTER NU