Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

A Goodbye Song - Ezra Olga

Kunstwerk: De slaapkamer, Kunstenaar: Vincent van Gogh, Museum: Van Gogh Museum

Over de inzending

Slaap is de meest fascinerende toestand waar een mens in zich kan bevinden: alles is er mogelijk. Het schilderij 'De slaapkamer' van Vincent van Gogh is, zeker voor Van Goghs doen, opvallend rustiek en optimistisch. Toch vind ik het een onuitsprekelijk verdrietig schilderij, misschien door het tragische lot van Van Gogh zelf, misschien ook door de leegte van de kamer: voor mij is het eigenlijke onderwerp van het schilderij de afwezigheid.

'A Goodbye Song' is, zoals de titel al zegt, een afscheidslied, van iemand die intens veel van het leven houdt en er toch afstand van moet nemen. Het narratief is dat de stervende, of zelfs overledene, afscheid komt nemen van een dierbare: degene die slaapt, en degene die het verhaal vertelt (al bestaat de bridge eigenlijk geheel uit citaat en is het slot feitelijk een duet: ze nemen afscheid van elkaar). Na het afscheid/ de liefdesbetuiging blijft de slaapkamer leeg achter.


Links van de artiest: Facebook

Details

1165 Views
1243 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Ezra Olga
Nummer: A Goodbye Song
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: De slaapkamer
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Museum: Van Gogh Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Van Gogh’s slaapkamer in het Gele Huis

Het verhaal achter het werk
In Arles maakte Van Gogh dit schilderij van zijn slaapkamer in het Gele Huis. Hij had de kamer zelf ingericht met eenvoudige meubels en zijn eigen werk aan de muur. De heldere kleuren moesten ‘absolute rust’ of ‘slaap’ uitdrukken. Het werk heeft tegenwoordig fel contrasterende kleuren: uit onderzoek is gebleken dat delen van het schilderij in de loop der tijd verkleurd zijn. Zo waren de wanden en deuren oorspronkelijk niet blauw, maar paars. 
De achterwand van de kamer lijkt schuin te staan. Dit was geen vergissing van Van Gogh. De muur stond inderdaad niet haaks op de andere. Toch lijkt het alsof hij de wetten van het perspectief niet overal nauwkeurig heeft toegepast, maar dat was een bewuste keuze. Aan Theo schreef hij dat hij het interieur opzettelijk ‘vlak’ had geschilderd en alle schaduwen had weggelaten om het op Japanse prenten te laten lijken. Van Gogh was erg tevreden over het schilderij: ‘Toen ik na mijn ziekte mijn doeken terugzag, vond ik de Slaapkamer het beste’.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Dit schilderij biedt een kijkje in een het privéleven van Van Gogh. Van Gogh schilderde zijn slaapkamer in Arles in het Gele Huis in heldere platte kleurvlakken die ‘absolute rust’ of ‘slaap’ moesten uitdrukken. De inspiratie voor deze kleurvlakken zonder schaduw haalde hij uit Japanse prenten. Het zien van zijn slaapkamer, die hij zelf met eenvoudige meubels had ingericht, brengt je dichter bij de kunstenaar. Van Gogh was zelf zeer tevreden over het resultaat.

Over de kunstenaar
Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlandse kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat.

Bijzonder weetje
Wist je dat dit schilderij is verkleurd in de loop der tijd? Uit onderzoek is gebleken dat de wanden en de deuren oorspronkelijk niet blauw, maar paars zijn geweest. 

‘This time it’s simply my bedroom, but the colour has to do the job here, and through its being simplified by giving a grander style to things, to be suggestive here of rest or of sleep in general. In short, looking at the painting should rest the mind, or rather, the imagination.’ - Van Gogh

 

Tags

1888 Arles Schilderij Interieur Vincent van Gogh

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken