Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Vincent - She Who Makes NOISE

Kunstwerk: De slaapkamer, Kunstenaar: Vincent van Gogh, Museum: Van Gogh Museum

Over de inzending

Door Art Rocks waren we geïnspireerd om voor ALLE kunstwerken een lied te maken. De afgelopen 3 weken hebben we keihard gewerkt aan deze grote productie. Op ons youtube kanaal en instagram account She Who Makes NOISE kunnen jullie het proces blijven volgen, want helaas konden we er maar één inleveren! De komende week zullen wij op ons kanaal elke dag nieuwe songs uploaden. Zodat er voor ALLE kunstwerken een lied is. Wij vinden dat ALLE kunstwerken vertegenwoordigd moet worden.

Over het gekozen kunstwerk: De Slaapkamer.
Het is in ons optiek zijn meest persoonlijke schilderij. Vincent Van Gogh vond het zelf zijn mooiste werk. De plek in het schilderij is de plek waar hij uiteindelijk gestorven is. Een intiem kijkje in het leven van de man achter het schilderij.
We zijn erg vereerd dat we toestemming hebben gekregen van Hugh Welchman, een van de producers van the film Loving Vincent, voor het gebruik maken van fragmenten uit de officiële trailer voor onze videoclip.


Links van de artiest: Website Instagram

Details

1728 Views
1240 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: She Who Makes NOISE
Nummer: Vincent
Genre: Overig
Kunstwerk: De slaapkamer
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Museum: Van Gogh Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Van Gogh’s slaapkamer in het Gele Huis

Het verhaal achter het werk
In Arles maakte Van Gogh dit schilderij van zijn slaapkamer in het Gele Huis. Hij had de kamer zelf ingericht met eenvoudige meubels en zijn eigen werk aan de muur. De heldere kleuren moesten ‘absolute rust’ of ‘slaap’ uitdrukken. Het werk heeft tegenwoordig fel contrasterende kleuren: uit onderzoek is gebleken dat delen van het schilderij in de loop der tijd verkleurd zijn. Zo waren de wanden en deuren oorspronkelijk niet blauw, maar paars. 
De achterwand van de kamer lijkt schuin te staan. Dit was geen vergissing van Van Gogh. De muur stond inderdaad niet haaks op de andere. Toch lijkt het alsof hij de wetten van het perspectief niet overal nauwkeurig heeft toegepast, maar dat was een bewuste keuze. Aan Theo schreef hij dat hij het interieur opzettelijk ‘vlak’ had geschilderd en alle schaduwen had weggelaten om het op Japanse prenten te laten lijken. Van Gogh was erg tevreden over het schilderij: ‘Toen ik na mijn ziekte mijn doeken terugzag, vond ik de Slaapkamer het beste’.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Dit schilderij biedt een kijkje in een het privéleven van Van Gogh. Van Gogh schilderde zijn slaapkamer in Arles in het Gele Huis in heldere platte kleurvlakken die ‘absolute rust’ of ‘slaap’ moesten uitdrukken. De inspiratie voor deze kleurvlakken zonder schaduw haalde hij uit Japanse prenten. Het zien van zijn slaapkamer, die hij zelf met eenvoudige meubels had ingericht, brengt je dichter bij de kunstenaar. Van Gogh was zelf zeer tevreden over het resultaat.

Over de kunstenaar
Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlandse kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat.

Bijzonder weetje
Wist je dat dit schilderij is verkleurd in de loop der tijd? Uit onderzoek is gebleken dat de wanden en de deuren oorspronkelijk niet blauw, maar paars zijn geweest. 

‘This time it’s simply my bedroom, but the colour has to do the job here, and through its being simplified by giving a grander style to things, to be suggestive here of rest or of sleep in general. In short, looking at the painting should rest the mind, or rather, the imagination.’ - Van Gogh

 

Tags

1888 Arles Schilderij Interieur Vincent van Gogh

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken