Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

abandoned - Yan vom Weltraum

Kunstwerk: US 0911-0173, Selma, Kunstenaar: Kim Zwarts, Museum: Bonnefanten

Over de inzending

ghost town. deserted. a place where nothing ever happens. it's time to hit the road and explore the world. this photograph inspired me to write a song "abandoned". as an expat myself i feel like a citizen of the world and searching for a place of my own despite of my origin. "we can leave this place if you are feel abandoned - we can find ourselves on another planet."


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

1474 Views
1244 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Yan vom Weltraum
Nummer: abandoned
Genre: Electronic/Ambient
Kunstwerk: US 0911-0173, Selma
Kunstenaar: Kim Zwarts
Museum: Bonnefanten

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Een vrijwel leeg parkeerterrein met slechts één geparkeerde auto. Rechts een wit pand, daarnaast waarschijnlijk een loods en linksvoor in beeld de zijkant van een winkelpand met daarop reclameborden van onder andere Pepsi. Diagonaal door het beeld lopen de draden van de elektriciteitspalen.

Het verhaal achter het werk
Fotograaf Kim Zwarts maakte deze foto als onderdeel van een serie, US.2009/2011, tijdens een aantal recente reizen naar de Verenigde Staten. Zwarts is al jaren gefascineerd door het land en reist er al bijna dertig jaar veelvuldig heen voor zowel opdrachten als zijn eigen werk. De serie bestaat uit foto’s van stedelijke omgevingen (Los Angeles en Las Vegas), van natuurlijke omgevingen (stranden en bossen) en foto’s waar zowel het stedelijke als het natuurlijke op voorkomen. Hij lijkt de beide landschappen gelijk te behandelen. Als ze naast elkaar hangen, lijken de stedelijke gebieden in gesprek te gaan met de natuurlijke; ze vertellen ons dat er in beide elementen eenzelfde groei, ontwikkeling, structuur en schoonheid zit.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
De foto’s van Kim Zwarts uit de serie US.2009/2011 hebben een bijna virtuele, onechte, bevroren kwaliteit. Ze zijn geen afbeelding van de realiteit, maar scheppen hun eigen realiteit. Een realiteit die doet denken aan het lege, kille, melancholieke en soms mysterieuze Amerika van de bekende Amerikaanse schilder Edward Hopper. Hoppers raamloze kantoren, de autoloze benzinestations, de eenzame mensen in hotelkamers en de verlaten huizen laten de stukjes Amerika zien die makkelijk worden vergeten. Net als Hopper laat Zwarts nét genoeg zien om je fantasie volop aan het werk te zetten. 

Bijzonder weetje
Zwarts maakt de meeste foto’s vroeg in de ochtend, wanneer er nog geen mensen op straat zijn en het licht gefilterd en diffuus is. Dit zorgt ervoor dat alle onderdelen van het beeld evenveel aandacht krijgen. De luchten hebben vaak dezelfde kleur als de gebouwen. De scherpte van de beelden en de strakke rechte lijnen weet hij te bereiken door het gebruik van een grote technische camera.

Over de kunstenaar
Kim Zwarts (1955) volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Tegenwoordig is hij een internationaal gevestigde naam op het gebied van architectuurfotografie, maar beperkt hij zich niet alleen tot gebouwen. Hij houdt zich ook bezig met de natuur, het landschap en de bebouwde omgeving. Hij noemt zichzelf dan ook architectuur- en landschapsfotograaf. 

Tags

Het natuurlijke en stedelijke landschap Verenigde Staten

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken