Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Antiviral - Ayşegül Duran

Kunstwerk: Blauwe appelboom met golvende lijnen I, Kunstenaar: Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan, Museum: Zeeuws Museum

Over de inzending

The entire existence of human beings is marked by the search for equilibrium and synthesis between contradictory drives.The conflict of mind and spirit continues. The apple tree reminds us of our choices. Blue is alive and we still have a choice.

Details

1171 Views
1246 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Ayşegül Duran
Nummer: Antiviral
Genre: Overig
Kunstwerk: Blauwe appelboom met golvende lijnen I
Kunstenaar: Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan
Museum: Zeeuws Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Centraal staat een zwarte appelboom tegen een donkerblauwe achtergrond, aan weerszijden gestut door staken, afgebeeld op een liggend formaat. De boom staat in een groen grasland en op de achtergrond zijn schematisch andere bomen weergegeven. De horizon ligt op 1/3 van het werk.

Het verhaal achter het werk
De bezoeken van Mondriaan aan Zeeland vinden plaats middenin een periode waarin hij zijn manier van werken drastisch wijzigt. Tot 1907 schildert Mondriaan naturalistische landschappen in realistische kleuren. Daarna gaat hij kleuren weergeven zoals hij ze ervaart. Deze blauwe appelboom is onderdeel van een reeks blauwe bomen, die in de periode 1908-1910 is geschilderd. Mondriaan behandelt zijn onderwerp hierin voor het eerst als motief; als afzonderlijk teken dat losstaat van zijn omgeving. Deze reeks vormt het begin van Mondriaans abstracte manier van werken, waar hij later zo bekend mee is geworden.

Bijzonder weetje
De Blauwe Appelboom laat Mondriaans ontwikkeling zien van een naturalistische naar een abstracte manier van werken. 

Over de kunstenaar
Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan (Amersfoort, 7 maart 1872 – New York, 1 februari 1944) was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus, die op latere leeftijd in het buitenland woonde en werkte. Mondriaan wordt in het algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst. Hij was een van de belangrijkste medewerkers van het tijdschrift De Stijl en ontwikkelde een eigen kunsttheorie, die hij nieuwe beelding of neoplasticisme noemde. Hij is in het buitenland beter bekend als Mondrian, een wijziging die hij zelf invoerde nadat hij in Parijs was gaan wonen.

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken