Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Le bateau-atelier

Claude Monet / Kröller-Müller Museum / 1874


Terug naar kunstwerken

Claude Monet

Dit zie je
Op dit schilderij ligt een schildersboot, vastgemeerd tussen twee palen, roerloos in het water. In de kajuit is vaag een figuur te onderscheiden, waarschijnlijk Monet zelf. De bomen langs de rivier, de boot en de lucht weerspiegelen in het kalme water. Monet geeft in dit schilderij een impressie van de rust op het water tijdens een zomerse dag.

Het verhaal achter het werk
Claude Monet woont van 1871 tot 1878 in Argenteuil, een plaatsje aan de Seine net buiten Parijs. Hij laat een boot bouwen waarin hij overdekt, vanaf het water, de omgeving kan schilderen. Zo kan hij vanaf elke geschikte plek de effecten van het licht op het water en op het landschap weergeven. Dankzij de uitvinding van de verftube (in 1841), kan Monet zijn verf makkelijk meenemen en zijn impressies vanaf de boot direct vastleggen op het doek. 

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Dit schilderij is een paar jaar geleden prachtig gerestaureerd. Onder de vergeelde vernislaag kwamen de frisse, heldere kleuren van Monet tevoorschijn. We zijn heel benieuwd hoe de Art Rocks deelnemers hun impressies van dit kunstwerk zullen vormgeven.

Over de kunstenaar
Monet (1840 - 1926) is een van de belangrijkste Franse impressionisten. De kunstenaars van het impressionisme willen het vluchtige van het moment vastleggen en houden zich vooral bezig met de werking van licht en kleur. Kenmerkend is de manier waarop zij de verf met een losse, snelle toets aanbrengen.

"Probeer te vergeten wat je voor je hebt, een boom, een huis, een veld of wat dan ook; denk alleen maar, hier is een klein blauw vierkant, daar een langwerpig stuk roze, hier een veeg geel en schilder hoe het op je overkomt." – advies van Monet aan jonge kunstenaars.

Informatie

Afmetingen
50,2 x 65,5 cm

Materiaal
olieverf op doek

Te zien 
In de vaste collectie

Editie
2020

Tags

1874 Natuur Overig Figuratief Schilderij Impressionisme Licht Landschap

Kröller-Müller Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken