Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Avondlicht - JUFF.

Kunstwerk: Blauwe appelboom met golvende lijnen I, Kunstenaar: Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan, Museum: Zeeuws Museum

Over de inzending

Allereerst is het belangrijk te melden dat JUFF. voorheen een pop/rock georiënteerde band was. Na veel schrijven, gezelligheid, creatieve wake up calls en onze deelname aan Art Rocks is dit onze nieuwe, Nederlandstalige stijl.

Avondlicht staat voor het steeds minder wordende licht in jezelf. Dit autobiografische nummer neemt je mee in het bijna kopje onder gaan. De druk van de maatschappij word je te veel en de bijbehorende razendsnelle informatiestroom trek je niet meer.
We hebben beiden erg veel baad gehad bij de lockdown van afgelopen voorjaar. We beseften hoe weinig rust we onszelf gaven en hoe we bijna kopje onder gingen in onze eigen drukte. De wereld stond even stil en dat was maar goed ook.

Schilderij
Het in eerste instantie ongrijpbare schilderij, de dreigende/donkere blauwe kleur en de stijlverandering van Mondriaan inspireerde ons om een andere weg in te slaan dan de rock muziek die we maakte. Dit nummer is cryptischer en ongrijpbaarder geworden en bovendien Nederlandstalig. Je gaat letterlijk en figuurlijk kopje onder in het blauw, de muur van geluid en de beat van Avondlicht.


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

1116 Views
1301 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: JUFF.
Nummer: Avondlicht
Genre: Overig
Kunstwerk: Blauwe appelboom met golvende lijnen I
Kunstenaar: Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan
Museum: Zeeuws Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Centraal staat een zwarte appelboom tegen een donkerblauwe achtergrond, aan weerszijden gestut door staken, afgebeeld op een liggend formaat. De boom staat in een groen grasland en op de achtergrond zijn schematisch andere bomen weergegeven. De horizon ligt op 1/3 van het werk.

Het verhaal achter het werk
De bezoeken van Mondriaan aan Zeeland vinden plaats middenin een periode waarin hij zijn manier van werken drastisch wijzigt. Tot 1907 schildert Mondriaan naturalistische landschappen in realistische kleuren. Daarna gaat hij kleuren weergeven zoals hij ze ervaart. Deze blauwe appelboom is onderdeel van een reeks blauwe bomen, die in de periode 1908-1910 is geschilderd. Mondriaan behandelt zijn onderwerp hierin voor het eerst als motief; als afzonderlijk teken dat losstaat van zijn omgeving. Deze reeks vormt het begin van Mondriaans abstracte manier van werken, waar hij later zo bekend mee is geworden.

Bijzonder weetje
De Blauwe Appelboom laat Mondriaans ontwikkeling zien van een naturalistische naar een abstracte manier van werken. 

Over de kunstenaar
Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan (Amersfoort, 7 maart 1872 – New York, 1 februari 1944) was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus, die op latere leeftijd in het buitenland woonde en werkte. Mondriaan wordt in het algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst. Hij was een van de belangrijkste medewerkers van het tijdschrift De Stijl en ontwikkelde een eigen kunsttheorie, die hij nieuwe beelding of neoplasticisme noemde. Hij is in het buitenland beter bekend als Mondrian, een wijziging die hij zelf invoerde nadat hij in Parijs was gaan wonen.

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken