Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Bananen

Marion Herbst / CODA Museum / 1986


Terug naar kunstwerken

Marion Herbst

Dit zie je
Collier bestaande uit twee losse banaanvormen van papier-maché en poëzieplaatjes. De uiteinden van beide vormen zijn omwikkeld met groen lint dat de twee vormen aan de halszijde verbindt tot een collier.

Het verhaal achter het werk
Dit halssieraad van Marion Herbst uit 1986 is een prachtig, kleurrijk ‘tijdschrift’ dat toont hoe Herbst op zoek was naar een nieuwe beeldtaal, ander materiaalgebruik en een verfrissend idoom. In een periode die gedomineerd werd door de strakke, geometrische vormen van Gijs Bakker en Emmy van Leersum. Herbst verzette zich tegen dat wat ze duidde als ‘Hollands glad’ en vormde met Onno Boekhoudt, Françoise van den Bosch, Karel Niehorster en Berend Peter de BOE groep. Deze Bond van Oproerige Edelsmeden was in korte tijd beroemd en berucht bij collega’s en het publiek. Naast het verzet tegen het dogmatische van het Hollands Glad geeft Herbst met dit werk een kleurrijke, humoristische invulling aan de behoefte aan meer vrijheid, vrolijkheid en inhoudelijkheid en toont tegelijkertijd de veranderende opvatting over het sieraad.

Bijzonder weetje
Het collier bestaat uit twee banaanvormen van papier-maché en is beplakt met poëzieplaatjes. De uiteinden zijn omwikkeld met een groen lint dat de twee vormen verbindt tot collier.

Over de kunstenaar
Marion Herbst (Lingen, Duitsland, 1 december 1944 – Den Bosch, 12 januari 1995) was onder meer actief als sieraadontwerper, edelsmid en beeldhouwer.

Informatie

Afmetingen
17.0 cm x 20.0 cm x 3.2 cm

Materiaal
papier-maché met poëzieplaatjes en Textiel

 

Editie
2020

Tags

1986 Natuur Overig Figuratief Beeld

CODA Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken