Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Be Faithful - Marianna Kocsány

Kunstwerk: My beloved, Kunstenaar: Shirin Neshat, Museum: Kunstlinie Almere Flevoland

Over de inzending

Op deze foto zie ik een machtige en liefhebbende moeder die haar zoon verwent. Het pistool aan de zijkant laat zien dat er gevaar en oorlog is. Toch tonen haar ogen kracht en kalmte. De witte sjaal waarmee ze haar kind bedekt, symboliseert voor mij bescherming. Het schrijven erop kan haar zegen en wijsheid tonen. Ze geeft hem de sjaal, zodat hij eraan herinnerd kan worden.
Ik vroeg me af wat een moeder haar zoon zou vertellen als een aanmoediging of zegen, in een wereld waar haar kind zeker met ontberingen te maken zal krijgen. Zelfs met oorlog. Die gedachte inspireerde het lied. Ik maakte daarvoor ook gebruik van een Engelse vertaling van een van mijn favoriete gedichten van een Hongaarse dichter genaamd Attila József: ‘To your Birthday’. Hij heeft zijn moeder op jonge leeftijd tragisch verloren en is nooit hersteld van het verlies.
Op een van zijn verjaardag schreef hij een gedicht alsof zijn moeder het aan hem had geschreven. Sommige van mijn regels in het nummer zijn geïnspireerd door dit gedicht. In mijn visie zegent deze moeder haar kind en geeft haar het grootste geschenk: haar onvoorwaardelijke liefde. Ze viert hem niet alleen op zijn verjaardag, maar elke dag. Ze zegt dat het prima is om kwetsbaar te zijn in het leven, maar dat hij sterk moet blijven tegen angst, onwetendheid, spot of ondankbaarheid. Hij moet zijn hart volgen, terwijl hij zich moet overgeven aan het lot. Maar het belangrijkste is dat hij daarbij zichzelf trouw moet blijven.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1502 Views
1238 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Marianna Kocsány
Nummer: Be Faithful
Genre: World
Kunstwerk: My beloved
Kunstenaar: Shirin Neshat
Museum: Kunstlinie Almere Flevoland

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Een moeder en kind, omwikkeld in een witte doek. Met op het doek een fragment van een gedicht in Farsi. Naast hen staat een vuurwapen.

Het verhaal achter het werk
Het werk maakt deel uit van de serie Women of Allah. Wat verwachten we als westerse maatschappij van moslima’s in het Midden Oosten? En hoe zien zij zichzelf? We zien op deze foto een vrouw en kind (Neshat met haar zoontje Cyrus) afgebeeld met allerlei elementen die in de ogen van de kijker een verschillende betekenis kunnen hebben. Is de sluier die zij draagt een teken van oppressie of zelfbeschikking? Vecht zij zich met het wapen vrij van onderdrukking of is het juist een enkeltje martelaarschap? En hoe beïnvloedt dit alles, in combinatie met de Islamitische Revolutie, de relatie tussen moeder en kind?

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Naast krachtige foto’s als deze maakt Shirin Neshat ook videokunst. In haar video’s neemt muziek een belangrijke rol in. Het vervolmaakt het verhaal, versterkt de emotie. Het zou mooi zijn om met Art Rocks nu ook eens een foto van een soundtrack te kunnen voorzien.

Bijzonder weetje
Shirin Neshat regiseert haar foto’s tot in detail, maar is zelf niet degene die afdrukt. Zo is de foto My beloved genomen door Cynthia Preston.

Over de kunstenaar
De in Iran geboren Neshat (Qazvin, 1957) stelt in haar werk de invloed van islam en politieke verhoudingen op het individu en met name de positie van de vrouw centraal. In video’s en foto’s zien we mensen, gecombineerd met teksten in sierlijk Farsi. Dit zijn vaak gedichten van vrouwelijke Iranese dichters. Haar onderwerpkeuze kan Neshat niet vertonen in haar geboorteland Iran. Om haar stem verder te kunnen brengen woont de kunstenares daarom al jaren in ballingschap in Amerika.


“Part of me has always resisted the Western clichéd image of Muslim women, depicting them as nothing more than silent victims. My art, without denying repression, is a testimony to unspoken female power and the continuing protest in Islamic culture.” - Shirin Neshat

Tags

Islam Positie van de vrouw Vooroordelen Maatschappij

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken