Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Leegte - NIKAE

Kunstwerk: My beloved, Kunstenaar: Shirin Neshat, Museum: Kunstlinie Almere Flevoland

Over de inzending

Bij het zien van ‘My Beloved’ van Sherin Neshat werd ik meteen geraakt door alle verschillende emoties die het kunstwerk bij mij opriepen. Er kwamen allemaal woorden in me op die met het kunstwerk te maken hadden. Zo begon er een verhaal af te spelen in mijn hoofd wat zich gevormd heeft tot deze songtekst.

Ik zag en voelde zoveel verschillende dingen. Zoals pijn, angst en eenzaamheid. Maar ook een kracht als geen ander. De kracht van een moeder om vol te houden voor haar kind. Ze zal ervoor vechten dat het goed zal komen en ze blijft doorgaan ook al zijn er tegenslagen

Al die gevoelens en emoties heb ik verwerkt in mijn nummer ‘Leegte’.

Details

1832 Views
1334 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: NIKAE
Nummer: Leegte
Genre: Hiphop
Kunstwerk: My beloved
Kunstenaar: Shirin Neshat
Museum: Kunstlinie Almere Flevoland

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Een moeder en kind, omwikkeld in een witte doek. Met op het doek een fragment van een gedicht in Farsi. Naast hen staat een vuurwapen.

Het verhaal achter het werk
Het werk maakt deel uit van de serie Women of Allah. Wat verwachten we als westerse maatschappij van moslima’s in het Midden Oosten? En hoe zien zij zichzelf? We zien op deze foto een vrouw en kind (Neshat met haar zoontje Cyrus) afgebeeld met allerlei elementen die in de ogen van de kijker een verschillende betekenis kunnen hebben. Is de sluier die zij draagt een teken van oppressie of zelfbeschikking? Vecht zij zich met het wapen vrij van onderdrukking of is het juist een enkeltje martelaarschap? En hoe beïnvloedt dit alles, in combinatie met de Islamitische Revolutie, de relatie tussen moeder en kind?

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Naast krachtige foto’s als deze maakt Shirin Neshat ook videokunst. In haar video’s neemt muziek een belangrijke rol in. Het vervolmaakt het verhaal, versterkt de emotie. Het zou mooi zijn om met Art Rocks nu ook eens een foto van een soundtrack te kunnen voorzien.

Bijzonder weetje
Shirin Neshat regiseert haar foto’s tot in detail, maar is zelf niet degene die afdrukt. Zo is de foto My beloved genomen door Cynthia Preston.

Over de kunstenaar
De in Iran geboren Neshat (Qazvin, 1957) stelt in haar werk de invloed van islam en politieke verhoudingen op het individu en met name de positie van de vrouw centraal. In video’s en foto’s zien we mensen, gecombineerd met teksten in sierlijk Farsi. Dit zijn vaak gedichten van vrouwelijke Iranese dichters. Haar onderwerpkeuze kan Neshat niet vertonen in haar geboorteland Iran. Om haar stem verder te kunnen brengen woont de kunstenares daarom al jaren in ballingschap in Amerika.


“Part of me has always resisted the Western clichéd image of Muslim women, depicting them as nothing more than silent victims. My art, without denying repression, is a testimony to unspoken female power and the continuing protest in Islamic culture.” - Shirin Neshat

Tags

Islam Positie van de vrouw Vooroordelen Maatschappij

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken