Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Mother - Jazz & Chhaya

Kunstwerk: My beloved, Kunstenaar: Shirin Neshat, Museum: Kunstlinie Almere Flevoland

Over de inzending

Ons nummer "Mother" gaat over de relatie tussen moeder en kind. Toen we deze foto zagen waren we meteen betoverd. De kracht die de moeder uitstraalt en de vastberadenheid om haar kind te beschermen overweldigende ons gewoon.

We gingen snel aan de slag. Chhaya kwam algauw met de melodie waarop Jazz de tekst schreef. De kracht in het nummer ligt vooral in het refrein waar wordt beschreven hoe het kind zich voelt als hij bij zijn moeder is en laat weten dat hij begrijpt hoe veel zijn moeder om haar kinderen geeft.

We hopen met dit nummer onze eigen relatie tot onze moeder te koppelen aan deze prachtige foto en hopelijk die Moederlijke liefde ook naar het publiek te kunnen overdragen.


Links van de artiest: Instagram

Details

981 Views
1238 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Jazz & Chhaya
Nummer: Mother
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: My beloved
Kunstenaar: Shirin Neshat
Museum: Kunstlinie Almere Flevoland

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Een moeder en kind, omwikkeld in een witte doek. Met op het doek een fragment van een gedicht in Farsi. Naast hen staat een vuurwapen.

Het verhaal achter het werk
Het werk maakt deel uit van de serie Women of Allah. Wat verwachten we als westerse maatschappij van moslima’s in het Midden Oosten? En hoe zien zij zichzelf? We zien op deze foto een vrouw en kind (Neshat met haar zoontje Cyrus) afgebeeld met allerlei elementen die in de ogen van de kijker een verschillende betekenis kunnen hebben. Is de sluier die zij draagt een teken van oppressie of zelfbeschikking? Vecht zij zich met het wapen vrij van onderdrukking of is het juist een enkeltje martelaarschap? En hoe beïnvloedt dit alles, in combinatie met de Islamitische Revolutie, de relatie tussen moeder en kind?

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Naast krachtige foto’s als deze maakt Shirin Neshat ook videokunst. In haar video’s neemt muziek een belangrijke rol in. Het vervolmaakt het verhaal, versterkt de emotie. Het zou mooi zijn om met Art Rocks nu ook eens een foto van een soundtrack te kunnen voorzien.

Bijzonder weetje
Shirin Neshat regiseert haar foto’s tot in detail, maar is zelf niet degene die afdrukt. Zo is de foto My beloved genomen door Cynthia Preston.

Over de kunstenaar
De in Iran geboren Neshat (Qazvin, 1957) stelt in haar werk de invloed van islam en politieke verhoudingen op het individu en met name de positie van de vrouw centraal. In video’s en foto’s zien we mensen, gecombineerd met teksten in sierlijk Farsi. Dit zijn vaak gedichten van vrouwelijke Iranese dichters. Haar onderwerpkeuze kan Neshat niet vertonen in haar geboorteland Iran. Om haar stem verder te kunnen brengen woont de kunstenares daarom al jaren in ballingschap in Amerika.


“Part of me has always resisted the Western clichéd image of Muslim women, depicting them as nothing more than silent victims. My art, without denying repression, is a testimony to unspoken female power and the continuing protest in Islamic culture.” - Shirin Neshat

Tags

Islam Positie van de vrouw Vooroordelen Maatschappij

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken