Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Blending/sending - Vain Sense

Kunstwerk: Zelfportret tegen palet, Kunstenaar: Charley Toorop (1891-1955), Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Het werk van Toorop deed me afdwalen naar mogelijkheden en onmogelijkheden van het weergeven van jezelf. Vaak is de “zelf” iets vluchtigs of ongrijpbaars. Dit maakt het extra moeilijk om jezelf op bijv. Een doek weer te geven.

Details

1055 Views
1265 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Vain Sense
Nummer: Blending/sending
Genre: Indie
Kunstwerk: Zelfportret tegen palet
Kunstenaar: Charley Toorop (1891-1955)
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
We zien een zelfportret van Charley Toorop. Haar ogen heeft zij vergroot en geven haar een krachtige uitstraling. Charley schildert zichzelf streng en genadeloos. Haar gezicht lijkt wel gebeeldhouwd, met harde lijnen en vlakken. Achter haar hoofd zien we een groot schilderspalet met gekleurde verfklodders.

Het verhaal achter het kunstwerk
Charley Toorop maakt in totaal 17 zelfportretten. Dit zelfportret schildert ze als ze 43 jaar is. Ze woont op dat moment in Bergen en haar leven staat volledig in het teken van haar werk. Het schilderen was als het ware haar nieuwe minnaar: ‘Mijn werk is nogal mannelijk. Ik heb als ik bezig ben, volkomen genoeg aan mijzelf.’ Het schilderspalet op de achtergrond geeft aan hoe belangrijk het schilderen voor haar is.

Waarom gekozen voor Art Rocks
Je kunt de ogen van Charley niet ontwijken. Ze kijkt je ongegeneerd aan en je voelt je bekeken. Maar geeft ze ook iets van zichzelf prijs? Wat gaat er schuil achter deze priemende blik? Ik hoop dat de deelnemers van Art Rocks in haar ogen durven kijken en hun bevindingen delen in een nieuw muziekstuk.

Bijzonder weetje
Als Charley aan een nieuw portret begint, schildert ze eerst de ogen. In de vele portretten die ze maakt van bevriende kunstenaars en familieleden, zijn het altijd de ogen die direct opvallen.

Over de kunstenaar
Charley Toorop is de dochter van Jan Toorop, ook een bekende Nederlandse schilder. Charley wordt vanwege haar muzikale talent opgeleid tot violiste, maar kiest in 1908 toch voor de beeldende kunst. Ze ontwikkelt een heel eigen stijl, totaal anders dan die van haar vader. Ze wil in haar kunst ‘de felle en directe schoonheid van het leven’ weergeven. 

 ‘Een foto geeft niet meer dan een moment, maar in een goed geschilderd portret herken je iemand in al z'n uitdrukkingen. Je moet er iederen dag weer iets anders in kunnen zien' - Charley Toorop

Tags

Zelfportret Charley Toorop

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken