Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Dansen naar ‘t end - Amanda & the Tall Guys

Kunstwerk: Vlaamse kermis, Kunstenaar: Tinus van Doorn, Museum: Museum De Lakenhal

Over de inzending

Bij de aankondiging van Art Rocks op internet werd ‘Vlaamse Kermis’ van Tinus van Doorn gebruikt. Meteen werd ik gegrepen door de muzikant met accordeon. Donkere kleuren, een spannende sfeer. Wie is die man? Waar gaat hij heen?
De titel ‘Vlaamse Kermis’ past helemaal bij mijn voorliefde voor volksmuziek. Ik hoor meteen aanstekelijke wijsjes van ‘hakke-tenen’ en ‘hopsasa’.
Op naar de Lakenhal - in mijn eigen stad!
Het schilderij hangt in een zaal met werken uit de jaren ‘30 van de vorige eeuw. De ene oorlog is geweest, een volgende dreigt, er is crisis, mensen zijn op de vlucht. Doemzwanger zijn de beelden, doemzwanger is de tijd.
De parallellen met onze tijd: angst voor ellende die komen gaat: dreiging van de pandemie, mensen op de vlucht, de aarde die protesteert, de nar die regeert...
Willen we afwachten of knijpen we er voortijdig ertussenuit?
Het resulteerde in het liedje ‘Dansen naar ‘t end’.

Amanda Jongbloed: tekst, muziek, zang, piano, concertina
Taco Pieters: bas, gitaar, zang, techniek
Loek Weijts: arrangement, video edit
Hannah Weijts: video opname


Dansen naar ‘t end

‘Akkers zaaien
Koren maaien
Dagen zijn geteld

Hakke-tenen
Lachen, wenen
Feesten uitgesteld

De vos, de ezel
Het hert, de wezel
Ze gaan het vuur vooruit

Wie gaat er door
Wie gaan ons voor
Wie knijpt ertussen uit?

Zie de nar
Hij stal de kroon
Toch heb ik ‘t bekend

Kom mijn lief, dan
Dansen we naar ‘t end’


Links van de artiest: Instagram

Details

1494 Views
1505 Dagen

Deel deze inzending






Artiest: Amanda & the Tall Guys
Nummer: Dansen naar ‘t end
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Vlaamse kermis
Kunstenaar: Tinus van Doorn
Museum: Museum De Lakenhal

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Dit donkere schilderij laat een voorstelling zien van een muziek spelende man, gezeten op de rug van een koe. De koe staat geheel naar links gericht, terwijl de man van voren te zien is. Hij kijkt naar linksonder. Links achter de koe staat een tweede, kleiner dier. Een hond? Een vos? Het is nacht, te zien aan de sikkelvormige maan, die linksboven op de voorstelling schijnt, boven wat op een boerderij lijkt. Het is de belangrijkste lichtbron in het schilderij.

Het verhaal achter het werk
Een Vlaamse kermis, zoals de titel van dit schilderij, is een typisch Vlaams volksfeest met verschillende kraampjes en activiteiten - echt traditioneel volksvermaak. Activiteiten zijn onder andere: ballen gooien naar blikken, sjoelen, darten, boogschieten en ezeltje-prik. Hierbij wordt veel bier gedronken en worden er gebakken worsten en wafels gegeten. Ondanks de vrolijke gebeurtenis, heeft dit werk iets onheilspellends en weemoedigs.

"Ik streef in mijn werk naar de weergave van de bevreemding en de wonderlijkheid, die deze wereld voor mij heeft. Ik streef niet naar de uitbeelding van de realiteiten, maar zoek veeleer te componeren met vorm en kleur, vooral met de kleur, als draagster van gevoelswaarden." - Tinus van Doorn

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Tinus van Doorn zocht naar expressie in zijn schilderijen. Welk gevoel krijg jij bij dit schilderij? Welke geluiden hoor je, als je er naar kijkt en aan de titel denkt? Een fantastische inspiratiebron voor een muziekstuk!

Bijzonder weetje
Het werk van Tinus van Doorn is sterk verwant aan het werk van de, uit Rusland afkomstige, Marc Chagall.

Over de kunstenaar
Martinus Jacob (Tinus) van Doorn (Padang, 1905 – 1940) was een Nederlandse kunstschilder, tekenaar en graficus. Zijn schilderijen zijn expressionistisch. Van Doorn werd geboren op Sumatra en verhuisde naar Nederland toen hij 8 jaar oud was. Na de HBS ging hij naar de Haagse Tekenacademie. Zijn werk werd steeds expressionistischer en werd gewaardeerd in de kunstwereld. Ondanks Van Doorns succes kon hij niet rondkomen van zijn schilderijen, waardoor hij ook werkte als illustrator voor boeken. Van Doorn verhuisde naar België omdat de dreiging van het nationaalsocialisme in Nederland groter werd; dit stemde hem somber. Op de dag dat de Duitsers in 1940 België bezetten, maakten Tinus en zijn vrouw beiden een einde aan hun leven.

Tags

Accordeon Expressionisme Kermis Vrolijk Weemoedig Onheilspellend Geometrische vormen

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken