Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Le Facteur - De Sfeerheren

Kunstwerk: Vlaamse kermis, Kunstenaar: Tinus van Doorn, Museum: Museum De Lakenhal

Over de inzending

Toen ik de Vlaamse Kermis van Tinus van Doorn zag, hoorde ik direct deze muziek erbij. De mysterieuze sfeer van zowel het schilderij als deze Franse musette, passen op een wonderbaarlijke manier bij elkaar. Le Facteur is een eigen compositie van de accordeonist van De Sfeerheren (Tony Roël) en speciaal voor deze gelegenheid opnieuw opgenomen en Henk van Glabbeek heeft er een prachtig filmpje bij gemaakt.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

660 Views
362 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: De Sfeerheren
Nummer: Le Facteur
Genre: Overig
Kunstwerk: Vlaamse kermis
Kunstenaar: Tinus van Doorn
Museum: Museum De Lakenhal

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Dit donkere schilderij laat een voorstelling zien van een muziek spelende man, gezeten op de rug van een koe. De koe staat geheel naar links gericht, terwijl de man van voren te zien is. Hij kijkt naar linksonder. Links achter de koe staat een tweede, kleiner dier. Een hond? Een vos? Het is nacht, te zien aan de sikkelvormige maan, die linksboven op de voorstelling schijnt, boven wat op een boerderij lijkt. Het is de belangrijkste lichtbron in het schilderij.

Het verhaal achter het werk
Een Vlaamse kermis, zoals de titel van dit schilderij, is een typisch Vlaams volksfeest met verschillende kraampjes en activiteiten - echt traditioneel volksvermaak. Activiteiten zijn onder andere: ballen gooien naar blikken, sjoelen, darten, boogschieten en ezeltje-prik. Hierbij wordt veel bier gedronken en worden er gebakken worsten en wafels gegeten. Ondanks de vrolijke gebeurtenis, heeft dit werk iets onheilspellends en weemoedigs.

"Ik streef in mijn werk naar de weergave van de bevreemding en de wonderlijkheid, die deze wereld voor mij heeft. Ik streef niet naar de uitbeelding van de realiteiten, maar zoek veeleer te componeren met vorm en kleur, vooral met de kleur, als draagster van gevoelswaarden." - Tinus van Doorn

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Tinus van Doorn zocht naar expressie in zijn schilderijen. Welk gevoel krijg jij bij dit schilderij? Welke geluiden hoor je, als je er naar kijkt en aan de titel denkt? Een fantastische inspiratiebron voor een muziekstuk!

Bijzonder weetje
Het werk van Tinus van Doorn is sterk verwant aan het werk van de, uit Rusland afkomstige, Marc Chagall.

Over de kunstenaar
Martinus Jacob (Tinus) van Doorn (Padang, 1905 – 1940) was een Nederlandse kunstschilder, tekenaar en graficus. Zijn schilderijen zijn expressionistisch. Van Doorn werd geboren op Sumatra en verhuisde naar Nederland toen hij 8 jaar oud was. Na de HBS ging hij naar de Haagse Tekenacademie. Zijn werk werd steeds expressionistischer en werd gewaardeerd in de kunstwereld. Ondanks Van Doorns succes kon hij niet rondkomen van zijn schilderijen, waardoor hij ook werkte als illustrator voor boeken. Van Doorn verhuisde naar België omdat de dreiging van het nationaalsocialisme in Nederland groter werd; dit stemde hem somber. Op de dag dat de Duitsers in 1940 België bezetten, maakten Tinus en zijn vrouw beiden een einde aan hun leven.

Tags

Accordeon Expressionisme Kermis Vrolijk Weemoedig Onheilspellend Geometrische vormen

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken