Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Vooruit

Atelier Van Lieshout / Museum De Lakenhal / 2014


Terug naar kunstwerken

Atelier Van Lieshout

Dit zie je
Vooruit is een beeldhouwwerk dat is opgebouwd uit aan elkaar gelaste staaldraden. Er is een mensfiguur te zien en een weefgetouw. De mensfiguur loopt van het weefgetouw weg, maar blijft ermee verbonden doordat de draden, waaruit de figuur is opgebouwd, aan het weefgetouw vastzitten. Met zijn linkerhand ondersteunt hij een zware last, die hij op zijn schouders draagt. Met zijn rechterhand steunt hij op een stok.

Het verhaal achter het werk
Het beeld werd gemaakt in opdracht van Museum De Lakenhal, als centraal onderdeel voor de tentoonstelling Zeven Eeuwen Leids Laken. Deze tentoonstelling richtte zich op de collectie Leidse laken- en texielnijverheid: met weefgetouwen en andere voorwerpen die verbonden zijn aan het bestaan van arbeiders uit de Leidse lakenindustrie. Het werk maakt het lijden van arbeiders zichtbaar, in relatie tot industriële ambachtelijkheid en de nog altijd actuele problematiek van de textielarbeid.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Dit hedendaagse kunstwerk behoort tot de topstukken van Museum De Lakenhal. Het kunstwerk verbindt op prikkelende wijze het lijden van arbeiders in de eeuwenoude Leidse textielnijverheid aan de nog altijd actuele problematiek van de hedendaagse textielarbeid.

Bijzonder weetje
Het beeld werd in opdracht van Museum de Lakenhal gemaakt, met als doel om nieuwe perspectieven op de Leidse lakenindustrie te ontwikkelen.

Over de kunstenaar
Atelier Van Lieshout is een studio opgericht door beeldhouwer, schilder en visionair Joep van Lieshout (1963). Na zijn afstuderen aan de Rotterdamse Kunstacademie werd Van Lieshout snel beroemd met sculptuur en installaties, gebouwen en meubels, utopieën en dystopieën.
In 1995 richtte Van Lieshout zijn studio op en werkt sindsdien uitsluitend onder de naam Atelier van Lieshout. Van Lieshout heeft de afgelopen drie decennia een multidisciplinaire praktijk opgezet die werken maakt op de grens tussen kunst, design en architectuur. Door de dunne lijn tussen het vervaardigen van kunst en de massaproductie van functionele objecten te onderzoeken, zoekt hij de grenzen op tussen fantasie en functie, tussen vruchtbaarheid en vernietiging.

Informatie

Afmetingen
176 x 133 x 485 cm

Materiaal
Staal

Te zien 
In de collectiepresentatie Zeven Eeuwen Leids Laken, in de zaal Grote Pers.

Editie
2020

Tags

2014 Object Maatschappij Figuratief Installatie Leids Laken Textiel Industrie Arbeid Staal Weefgetouw Wever Lijden

Museum De Lakenhal

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken