Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Golden Teacher van Eastern Comfort jouw favoriet? Helaas zijn ze niet door naar de halve finale

Golden Teacher - Eastern Comfort

Kunstwerk: Hoofdstukken, Kunstenaar: Jan Fabre, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Een aantal jaar geleden heb ik een opdracht gedaan voor het Kröller Müller Museum waarbij ik een interactief greenscreen spel bedacht als activiteit bij de Hoofdstukken van Jan Fabre. Geïnspireerd op de filosofische gedachte achter het kunstwerk ontstond het nummer Golden Teacher diezelfde avond nog. In Golden Teacher stellen we een serieuze vraag verpakt in een gouden jasje. Met 'Gonna put my feet up, ready for my next flight, head is getting light, got the ticket for my spacetime' lijkt het lied in eerste instantie alleen te gaan over het ontladen van jezelf. Waarna de zin komt: Who is the Psychonaut?' Waarmee we ons afvragen; wie durft er écht naar binnen te gaan, in zichzelf te keren en zijn innerlijk bestaan op te zoeken? En wanneer ben je dan wie je écht bent?
In mijn ogen is dit precies wat de Hoofstukken van Jan Fabre laten zien. Welk gezicht past bij jou? Welk dier vertaald wie jij bent? Of ben je het misschien allemaal? Serieuze vragen verpakt in een ogenschijnlijke vrolijke buitenkant.


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

1234 Views
861 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Eastern Comfort
Nummer: Golden Teacher
Genre: Indie
Kunstwerk: Hoofdstukken
Kunstenaar: Jan Fabre
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Één van acht Hoofdstukken in de beeldentuin: een zelfportret van Fabre met het gewei van een edelhert.

Het verhaal achter het werk

Jan Fabre maakte verschillende Hoofdstukken. Het zijn zelfportretten, in de leeftijd van 20 tot 70 jaar, gecombineerd met bijvoorbeeld dierlijke hoorns, een gewei, of ezelsoren. De hoorns zijn een soort antennes om signalen op te vangen, of om zich mee te verdedigen. De Hoofdstukken trekken je het bos in en laten je niet meer los. Fabre toont zichzelf als kunstenaar: kwetsbaar, creatief én strijdbaar. En wie zou nu zelf niet heel even zo’n gewei willen dragen? Het maken van een serie zelfportretten is volgens de beeldhouwer in ieder geval geen ijdelheid:

 “Zoveel verschillende portretten lijkt misschien schizofreen, maar volgens mij is iedereen schizofreen. Iedereen draagt verschillende persoonlijkheden in zich, is meer mensen of menstypes tegelijk. De portretten zijn niet allemaal vleiend. Ik sta er ook met ezelsoren, als domoor met een lange neus zoals Pinocchio, met de hoorns opgezet.”

“Ik geloof dat wij allen schizofreen zijn. Misschien zit er wel in mij een gangster, een genie, een clown of een charlatan.” - Jan Fabre

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken