Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is The Faun van LAu jouw favoriet? Stem nu!

The Faun - LAu

Kunstwerk: Hoofdstukken, Kunstenaar: Jan Fabre, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Het kunstwerk kan worden samengevat in 5 begrippen: Natuur, Metaal, Fantasy, Levensloop en Herhaling. Al deze componenten heb ik terug laten komen in mijn song. Zo zitten er natuurgeluiden in, heb ik metaalachtige hi-hats gebruikt en heb ik een licht mysterieuze sfeer neergezet (Fantasy). Mijn nummer heb ik dan ook benoemd naar wat mij als eerste door het hoofd schoot toen ik de beelden van Jan Fabre zag: Faunen - fabelwezens, half mens half dier, hoeders van het bos. De herhaling, die in de beelden zit, heb ik geduid als het voortschrijdend inzicht en de verschillende fasen van een levensloop. Dit heb ik verwerkt in volume-, reverb- en filtercontrasten in het verloop van mijn song. Omdat elke levensfase ook vergelijkende elementen kent (je stapt elke dag uit je bed) zit er ook een sterk herhalingselement in de drumpartij van de track. Het soloinstrument is geïnspireerd op een van de typerende attributen van de Faun in de mythologie: De fluit. Het dierlijke gekrijs op de achtengrond spiegelt voor mij de animalische verschijning van de hoofdstukken en de deels wilde gezichtsuitdrukkingen weer. Met mijn song neemt de luisteraar mee naar een een ietswat andere, fabelhaftigere levenswandel die zich afspeelt tussen bomen, stuikgewas en kreupelhout.

Details

2534 Views
883 Dagen
3 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: LAu
Nummer: The Faun
Genre: Electronic/Ambient
Kunstwerk: Hoofdstukken
Kunstenaar: Jan Fabre
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Één van acht Hoofdstukken in de beeldentuin: een zelfportret van Fabre met het gewei van een edelhert.

Het verhaal achter het werk

Jan Fabre maakte verschillende Hoofdstukken. Het zijn zelfportretten, in de leeftijd van 20 tot 70 jaar, gecombineerd met bijvoorbeeld dierlijke hoorns, een gewei, of ezelsoren. De hoorns zijn een soort antennes om signalen op te vangen, of om zich mee te verdedigen. De Hoofdstukken trekken je het bos in en laten je niet meer los. Fabre toont zichzelf als kunstenaar: kwetsbaar, creatief én strijdbaar. En wie zou nu zelf niet heel even zo’n gewei willen dragen? Het maken van een serie zelfportretten is volgens de beeldhouwer in ieder geval geen ijdelheid:

 “Zoveel verschillende portretten lijkt misschien schizofreen, maar volgens mij is iedereen schizofreen. Iedereen draagt verschillende persoonlijkheden in zich, is meer mensen of menstypes tegelijk. De portretten zijn niet allemaal vleiend. Ik sta er ook met ezelsoren, als domoor met een lange neus zoals Pinocchio, met de hoorns opgezet.”

“Ik geloof dat wij allen schizofreen zijn. Misschien zit er wel in mij een gangster, een genie, een clown of een charlatan.” - Jan Fabre

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken