Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Greyhead - Over You - Greyhead

Kunstwerk: Vrouw met groene ketting, Kunstenaar: Jan Sluijters, Museum: Drents Museum

Over de inzending

Je kunt onmiddellijk gegrepen worden door een schilderij. Dat was bij mij het geval toen ik Vrouw met de groene ketting van Jan Sluijters zag. Ik had een tekst in mijn hoofd over wat zich allemaal in je hoofd af kan spelen wanneer iemand uit je leven verdwijnt. De vrouw hier neergezet door Jan Sluijters laat voor mij iemand zien die getergd is en zo maar eens door dezelfde fase zou kunnen gaan. De tekst had ik in no time op papier en de muziek ontstond als vanzelf, kijkend naar dit schilderij.
De hoop en de wil om over verdriet heen te komen, daar gaat het ook over. In zeker zin dus een hart onder de riem van mensen die het zwaar hebben.


Links van de artiest: Facebook

Details

1612 Views
1314 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Greyhead
Nummer: Greyhead - Over You
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Vrouw met groene ketting
Kunstenaar: Jan Sluijters
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Een portret van een chique geklede dame van middelbare leeftijd.

De dame kijkt starend het beeld uit. Het lijkt alsof ze in gedachten verzonken is. Ze draagt een mouwloze, donkergroene jurk (alhoewel: jurk, dat is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen). Om haar schouders hangt een knalblauwe mantel met een witte rand. Dat kunnen uiteraard ook twee lappen stof of sjaals zijn. Een stukje van haar rechterbovenarm is bloot. De knalgroene, lange ketting om haar nek en de geelgroene oorbellen vallen op. Ze steken mooi af tegen de donkere huidskleur van de vrouw. Achter haar schouders loopt een zwarte baan. Misschien is het een boa of wellicht een schaduw? Wie de dame is, is niet bekend.

Het verhaal achter het werk
Vanaf de jaren ’20 maakt Jan Sluijters portretten op bestelling. De meeste van zijn portretten zijn echter niet in opdracht gemaakt. Jan vraagt juist familieleden, vrienden en kennissen te poseren. Meestal zijn het dames. Er zijn ook vrouwen die zelf bij de schilder aankloppen omdat ze graag willen worden vastgelegd. Jans voorkeur gaat uit naar vrouwen met een karakteristieke persoonlijkheid. Hij zoekt die karakteristieke dames ook op. Zo verblijft hij eens enkele weken in Staphorst en schildert daar meerdere portretten.

Jan portretteert graag dames met verschillende huidskleuren. Als hij huid schildert, is die nooit egaal van kleur. Er zitten altijd ontzettend veel kleuren in verstopt. Door afwisselend te werken met donkere en lichte modellen, verbetert hij continu zijn techniek.

"De vrouwen moeten zorgen haar eigen aard en vrouwelijke bekoring te behouden. Anders worden ze net mannen, dan krijgen we alleen maar meer mannen en die vind ik niet zo belangrijk." - Jan Sluijters

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Dit is een krachtig portret en de afgebeelde dame lijkt ergens aan te denken. Wellicht is dat om te zetten in muziek?

Over de kunstenaar
Op 17 december 1881 wordt Jan Carolus Bernardus Sluijters geboren in Den Bosch. Zijn vader is houtgraveur. Als hij twaalf jaar is, volgt hij een jaartje een opleiding in den Bosch. Daarna vertrekt hij, in zijn eentje, naar Amsterdam. Daar verblijft en studeert hij een jaar voordat z’n ouders en drie zussen ook naar de hoofdstad verhuizen. Nadat Jan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijs heeft afgerond, studeert hij nog twee jaar aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten, ook in Amsterdam.

In 1904 wint hij een grote prijs (de Prix de Rome). Hij gaat reizen. Jan werkt, volgt lessen en ontmoet verschillende medekunstenaars in Brussel, tientallen steden in Italië en Spanje, München en Parijs. In Parijs blijft hij enkele maanden hangen. Hij maakt er onder andere kennis met het werk van de fauvisten en neemt zeker elementen van hun stijl over. Jan schildert zijn hele leven vooral vrouwen. Hij houdt zo van vrouwen, dat hij wel ‘de man met de baard op de rug’ wordt genoemd. Vaak zit hij namelijk omgedraaid op zijn fiets te ‘koekeloeren’ naar de dames. In 1929 mag hij vanwege zijn zwak voor vrouwen jurylid zijn bij de eerste Miss Holland-verkiezing.

Naast schilder is Jan ook tekenaar van onder andere spotprenten. Hij heeft veel solo-exposities, ook in het buitenland. Als Jan op 8 mei 1957 overlijdt, wordt hij opgebaard in het Stedelijk Museum.

Tags

Portret Chique Sieraden In gedachten

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken