Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

H-21 - Licia Music

Kunstwerk: Danskostuum Mata Hari, Kunstenaar: Onbekend, Museum: Fries Museum

Over de inzending

Zo'n 3 jaar geleden werd ik betoverd door het ballet Mata Hari bij het Nationale Ballet. Ik was gegrepen door haar stormachtige leven, vol succes en roem , maar ook vol liefde, verdriet en verraad. Met mijn stuk heb ik die wirwar aan emoties en gebeurtenissen, in de vorm van een soundscape. Ik probeer de luisteraar mee te nemen in de bizarre stroom van haar leven die haar over de hele wereld bracht, een soundscape waar de luisteraar zich letterlijk aan moet overgeven, hij moet zich laten meevoeren.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1111 Views
1240 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Licia Music
Nummer: H-21
Genre: Overig
Kunstwerk: Danskostuum Mata Hari
Kunstenaar: Onbekend
Museum: Fries Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Een danskostuum, bestaande uit hoofdsierraad met oorijzers en twee metalen bustehouders. Veel verhulde het niet, dit exotische danskostuum van de Friese Margaretha Zelle, beter bekend als Mata Hari. En dat was ook precies de bedoeling. Met exotische, sensuele dansen betovert ze haar publiek en wordt ze al snel een stijlicoon, sekssymbool en femme fatale.

Het verhaal achter het werk
De Friese Margaretha is op haar 29ste een regelrechte mediahype in Parijs. Als Mata Hari betovert ze het societypubliek met haar exotische dans, waarbij ze langzaam haar lichaam ontbloot. Tien succesvolle jaren lang is haar naam synoniem voor sensualiteit en glamour.
Maar de talloze affaires met mannen in uniform en haar reizen door Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog maken haar verdacht in de ogen van de Franse geheime dienst. Begin 1917 wordt ze opgepakt op verdenking van spionage voor de Duitsers. Mata Hari sterft op 15 oktober van dat jaar voor een Frans vuurpeloton in de bossen bij Parijs.
Na haar dood groeide Mata Hari uit tot een mythe. Ze is stijlicoon, sekssymbool en femme fatale. Als onweerstaanbare maar ook zedeloze en gevaarlijke vrouw staat ze aan de wieg van personages als de latere Bond girls. Slechts weinigen weten dat achter dit wereldberoemde icoon een meisje uit Friesland schuilt.

Bijzonder weetje
Art Rocks ambassadeur Kovacs maakt een nummer bij dit bijzondere danskostuum.

 

Tags

Verleiding Seks Rock&Roll Liefde Sensatie Thriller Moord Spionage

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken