Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Mata Hari (Poème) - Timeless

Kunstwerk: Danskostuum Mata Hari, Kunstenaar: Onbekend, Museum: Fries Museum

Over de inzending

Intrigerend en mysterieus is Mata Hari een tijdloos icoon. Margaretha Geertruida Zelle transformeerde zich tot een mythe: exotische vamp, spionne en intrigante door de creatie van het alter ego Mata Hari en de daar bijpassende kostuums en dans. Ze bevrijdde zich rigoreus van de destijds verstikkende heersende conventies. Haar kostuum in de collectie is een stille getuigenis en blijvende inspiratie van doorzettingskracht en moed.


Links van de artiest: Website

Details

1015 Views
1241 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Timeless
Nummer: Mata Hari (Poème)
Genre: Klassiek
Kunstwerk: Danskostuum Mata Hari
Kunstenaar: Onbekend
Museum: Fries Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Een danskostuum, bestaande uit hoofdsierraad met oorijzers en twee metalen bustehouders. Veel verhulde het niet, dit exotische danskostuum van de Friese Margaretha Zelle, beter bekend als Mata Hari. En dat was ook precies de bedoeling. Met exotische, sensuele dansen betovert ze haar publiek en wordt ze al snel een stijlicoon, sekssymbool en femme fatale.

Het verhaal achter het werk
De Friese Margaretha is op haar 29ste een regelrechte mediahype in Parijs. Als Mata Hari betovert ze het societypubliek met haar exotische dans, waarbij ze langzaam haar lichaam ontbloot. Tien succesvolle jaren lang is haar naam synoniem voor sensualiteit en glamour.
Maar de talloze affaires met mannen in uniform en haar reizen door Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog maken haar verdacht in de ogen van de Franse geheime dienst. Begin 1917 wordt ze opgepakt op verdenking van spionage voor de Duitsers. Mata Hari sterft op 15 oktober van dat jaar voor een Frans vuurpeloton in de bossen bij Parijs.
Na haar dood groeide Mata Hari uit tot een mythe. Ze is stijlicoon, sekssymbool en femme fatale. Als onweerstaanbare maar ook zedeloze en gevaarlijke vrouw staat ze aan de wieg van personages als de latere Bond girls. Slechts weinigen weten dat achter dit wereldberoemde icoon een meisje uit Friesland schuilt.

Bijzonder weetje
Art Rocks ambassadeur Kovacs maakt een nummer bij dit bijzondere danskostuum.

 

Tags

Verleiding Seks Rock&Roll Liefde Sensatie Thriller Moord Spionage

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken