Over de inzending
De voorstelling in het schilderij uit 1650 vertelt ons het verhaal over Venus en de jonge jager Adonis, haar geliefde. Venus verzocht hem niet meer te jagen omdat zij vreesde voor een ongeluk. Adonis ging echter toch op jacht en werd door een everzwijn gedood. We zien Venus en haar metgezel Cupido, treurend bij het lichaam van Adonis.
In het schilderij zie ik rouw, maar ook liefdevolle herinnering en berusting en aanvaarding van het onvermijdelijke.
In mijn muziek zijn deze drie emoties (gemoedsgesteldheden) ook te horen:
Deel 1 Mourning – het thema: verdriet, rouw
Deel 2 Memories – de lichtheid van de herinnering aan de liefde
Deel 3 Resignation – het thema uit deel 1 komt terug en mondt uit in klanken van kalme berusting en aanvaarding.
Informatie over het kunstwerk
Verhaal achter het kunstwerk
De jonge jager Adonis en Venus waren geliefden. Venus verzocht haar geliefde niet meer te jagen omdat zij vreesde voor een ongeluk. De onbezonnen Adonis ging echter toch op jacht en werd door een everzwijn gedood. Hier zien we Venus en haar metgezel Cupido treuren bij het lichaam van Adonis. Thomas Willeboirts Bosschaert heeft een aantal voorstellingen gemaakt met Venus en Adonis. Ze worden ook in oude inventarissen vermeld, onder andere in een inventaris van de verzameling van stadhouder Frederik Hendrik uit 1642.
Over de kunstenaar
De veelbelovende Thomas Willeboirts Bosschaert (Bergen op Zoom 1613 – 1654, Antwerpen) ging al op jonge leeftijd in de leer bij Gerard Seghers (1591-1651) in Antwerpen. Later zou hij ook werken in ateliers van schilders als Peter Paul Rubens (1577-1640) en Antoon van Dyck (1591-1641). In 1651 werd hij deken van het Sint-Lucasgilde van de kunstenaars. Zijn barokke werk was zowel de zuidelijke als ook noordelijke Nederlanden populair. Hij was schilder, tekenaar en etser.
Tags
AdonisMeer informatie