Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

One Purple Line 06 - The Music - Marrit van der Weij

Kunstwerk: One Purple Line 06, Kunstenaar: Thomas Trum, Museum: Het Noordbrabants Museum

Over de inzending

Het wonderlijke van kunst is dat het je soms kan raken zonder dat je precies uit kunt leggen waarom het je raakt. Soms is het ook moeilijk om uit te leggen op welke manier het je raakt: voel je je blij, word je ontroerd, voel je troost, of word je even uit de alledaagsheid getild? Het kunstwerk 'One Purple Line 06' van Thomas Trum raakt mij, en ik kan niet uitleggen waarom en op welke manier. Dat vind ik magisch.

Kleur: Thomas heeft gekozen voor één kleur: paars. Om mijzelf in mijn compositie eenzelfde soort beperking op te leggen, heb ik gekozen voor één interval dat de klankkleur van het stuk bepaalt: de sext, die in de majeur en mineur variant voorkomt.
Vorm: Wat opvallend is aan het kunstwerk van Thomas is dat je grote cirkels waarneemt, terwijl de titel van het werk 'One Purple Line 06' is. Je vraagt je meteen af of je iets over het hoofd hebt gezien, en het nodigt uit om beter naar het kunstwerk te kijken. Muziek ervaren we als een horizontale lijn die zich voortbeweegt in de tijd. In mijn compositie heb ik de vorm als het ware rond gemaakt door de verschillende muzikale frases in het tweede gedeelte van het stuk achterstevoren terug te laten komen. Hiermee bewerkstellig ik hetzelfde als wat je bij het kunstwerk ervaart maar dan omgekeerd: Als je luistert, ervaar je een horizontale lijn, maar als je vaker en beter luistert dan ontdek je de ronde vorm in de compositie.

Ongeacht de compositietechnieken die ik heb gebruikt, wens ik de luisteraar toe dat de muziek hem/haar zal raken: wellicht voel je je een moment blij, ontroerd, getroost, of ben je even een klein moment los van de alledaagsheid.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

3523 Views
1250 Dagen
224 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Marrit van der Weij
Nummer: One Purple Line 06 - The Music
Genre: Overig
Kunstwerk: One Purple Line 06
Kunstenaar: Thomas Trum
Museum: Het Noordbrabants Museum

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het kunstwerk: What you see, is what you get

Waarom voor Art Rocks gekozen?
De schijnbaar eenvoudige tekening is aangebracht me een enorme precisie en concentratie. Klaar en vorm komen samen in een krachtig beeld.

Over de kunstenaar
Thomas Trum (1989) studeerde aan de Design Academy in Eindhoven (dipl. 2014) en opereert op het snijvlak van kunst en design. Thomas heeft een achtergrond in de graffiti scene, waaruit zijn fascinatie voor het achterlaten van sporen en vulling van oppervlakken is te verklaren. Hij experimenteert met verf en ontwikkelt zelf technieken om deze toe te passen. De experimenten resulteren in transparante kleurvelden en spectaculair werk, waarbij sporen van het proces nog zichtbaar zijn. Zijn zeer actieve manier van werken is vaak gebaseerd op trial-and-error: waarbij het resultaat van zijn acties niet vooraf wordt bepaald en waarbij enthousiasme en snelheid een deel van het eindresultaat bepalen.

Bijzonder weetje
Thomas Trum bracht in 2018 een enorme muurschildering aan in de tuingalerij van HNM. Het was een tijdelijk werk. Het ontwerp op papier bevindt zich in de collectie van HNBM.

Tags

Hedendaagse kunst Abstracte Monochrome kunst

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken