Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Portrait - Lars Reen

Kunstwerk: Portret van Greet Sluijters-van Cooten, Kunstenaar: Jan Sluijters, Museum: Het Noordbrabants Museum

Over de inzending

Het nummer wat ik heb geschreven is geïnspireerd op de afgebeelde i.p.v op de afbeelding. Met mijn teksten heb ik haar verhaal als tweede vrouw en muze van de schilder willen vast leggen, hoe zij hier niet alleen staat als een pop maar als een mens. Binnen de muziek gebruik ik geen instrumenten maar alleen mijn stem. Ik vind het fijn om met mijn muziek een wolk van geluid te maken waarin ritme en melodie zweven. Het is experimenteel maar door het ritme en de stukken improvisatie heb ik het onder het genre Jazz geplaatst. De tekst van het lied hoeft niet 100% vast te staan. Wel bestaat het lied uit een A-B-A constructie waarin het contrast tussen dromerig en autoriteit wordt uitgewerkt.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1263 Views
1253 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Lars Reen
Nummer: Portrait
Genre: Jazz
Kunstwerk: Portret van Greet Sluijters-van Cooten
Kunstenaar: Jan Sluijters
Museum: Het Noordbrabants Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Voor dit majestueuze portret poseerde de vrouw van Jan Sluijters in deftig tenue.

Het verhaal achter het werk
Greet van Cooten was de grote liefde van Jan Sluijters. In 1909 leerden zij elkaar kennen en zij trouwden vier jaar later. Ze kregen twee zoons en een dochter. Sluijters heeft zijn muze talloze keren vastgelegd, in diverse poses en schilderstijlen. Greet stond model voor stralende, kleurrijke naaktstudies, kubistische portretten en meer gematigde figuurstukken. Hier poseert zij als dame uit de gegoede kring. Het past daarmee uitstekend tussen de societyportretten die haar man vervaardigde; Sluijters was inmiddels een gevestigd portrettist van de rijke klasse. In tamelijk donkere kleuren en ferme penseelstreken legde hij Greet vast. Met handschoenen, juwelen, chique tasje én een statige blik wordt zij gepresenteerd als een ware grande dame..

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Jan Sluijters werd dé portretschilder van Nederland. Na zijn wilde, experimentele jaren keerde hij terug naar een gematigde stijl, waarmee hij veel succes oogstte. Zijn vrouw Greet had hij vaak en op verschillende manieren geschilderd: als weinig verhullend naakt, als geliefde, als zorgzame moeder. Hier speelde hij met de mogelijkheden van het portret: met haar elegante outfit plaatste hij haar zij tussen de rijken die hij destijds portretteerde. Toch is het vooral haar blik die de aandacht vasthoudt.

Over de kunstenaar
Jan Sluijters ('s-Hertogenbosch 1881 - 1957 Amsterdam) was samen met onder anderen Piet Mondriaan en Leo Gestel de pionier van het modernisme in Nederland. Hij volgde een traditionele academische opleiding en won de prestigieuze kunstprijs Prix de Rome. Tijdens zijn studiereis kwam hij in aanraking met moderne stijlen waaronder het fauvisme. Nadat hij als modernist naam had gemaakt, werd zijn stijl vanaf de jaren 20 meer gematigd. Hij schilderde figuurstukken en stillevens, en werd een veelgevraagd portretschilder. Sluijters heeft grote invloed gehad op de Nederlandse kunst in de eerste helft van de 20e eeuw.

Bijzonder weetje
Greet was niet de eerste vrouw van Jan Sluijters. In 1904 trouwde hij met Bertha Langerhorst, met wie hij in 1908 een dochter kreeg. Begin 1909 ontmoette hij Greet op een tentoonstelling en werd tot over zijn oren verliefd. Hij verliet Bertha en vertrok met zijn nieuwe liefde naar Laren.

 

 

Tags

Expressionistisch realisme

Meer informatie

Gerelateerde Kunstwerken