Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Shiny Things van Tully Monster jouw favoriet? Helaas zijn ze niet door naar de halve finale

Shiny Things - Tully Monster

Kunstwerk: Bowl of Pearls, Kunstenaar: Ai Wei Wei, Museum: Bonnefanten

Over de inzending

Een schotel zo vol met parels dat het er eigenlijk niet meer toe doet hoeveel het er zijn... "Shiny things to hold on", zingt zangeres Marike Groot. Parels, goud of diamanten: "Shiny things are a girl's best friend". Meer, meer, meer, tot het er eigenlijk niet meer toe doet hoeveel...


Links van de artiest: Facebook

Details

809 Views
813 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Tully Monster
Nummer: Shiny Things
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Bowl of Pearls
Kunstenaar: Ai Wei Wei
Museum: Bonnefanten

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Een enorme rijstkom gevuld met een enorm aantal parels. Hoeveel denk je dat erin liggen? Honderd? Duizend?

Het verhaal achter het werk

Deze overmaatse rijstkom die tot aan de rand is gevuld met rivierparels in plaats van rijst, verwijst waarschijnlijk naar de Parelrivierdelta, de snelst groeiende regio van China. Meestal staat het bezitten van parels voor rijkdom. Maar als je er zo enorm veel bij elkaar hebt liggen, dan voelt het helemaal niet meer zo luxe aan. Het is net alsof je naar knikkers kijkt die je in een buurtwinkel voor een paar cent kunt kopen. Dat gevoel wil de kunstenaar ook bewust bij je creëren. Een van de terugkerende thema’s in het werk van de conceptuele kunstenaar Ai Weiwei is de kritiekop de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in China. Dat geldt ook voor dit kunstwerk.

De kunstenaar

Een van de populairste levende kunstenaars van het moment is de Chinese kunstenaar Ai WeiWei. Als kunstenaar, politiek activist en filosoof gebruikt hij kunst om maatschappelijke issues aan de kaak te stellen.

Het werk van Ai Weiwei is altijd zeer politiek geladen: met name uitgesproken kritisch naar de Chinese regering. Tegenwoordig spreekt hij zich ook vaak via kunst uit over de vluchtelingencrisis in het Westen. Zo plaatste hij afgelopen winter een 6 kilometer lange rode lijn door Amsterdam tijdens het Amsterdam Light Festival 2017. "Sinds de mens bestaat, zijn er grenzen. Fysiek, mentaal maar ook politiek", zegt Weiwei. "We hebben allemaal oordelen in ons hoofd. Over onszelf, over onze relaties met anderen. Over mannen, vrouwen. Vluchtelingen.

Als pleitbezorger van politieke en en maatschappelijke vrijheid heeft WeiWei het niet makkelijk in zijn vaderland. In zijn kunst zit altijd een duidelijke sociale boodschap. Hij maakt verzamelingen van gebruikte krukjes en tafels, installaties met Chinese vazen en hij gebruikt traditionele materialen als porselein. Daarmee stelt hij de waarden van kunst en cultuur ter discussie en probeert hij veranderingen tot stand te brengen die de maatschappij ten goede komt.

“If my pain has nothing to do with people’s pain and sorrow. What is art for?” - Ai WeiWei

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2205447-ai-weiwei-wil-ons-laten-nadenken-over-grenzen-en-trekt-een-lijn-door-amsterdam.html

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken