Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

stressed out - Kai Needie

Kunstwerk: Zelfportret met aapje, Kunstenaar: Frida Kahlo, Museum: Drents Museum

Over de inzending

Sterk, vrouwelijk en trouw aan jezelf. Dat is wat dit kunstwerk voor mij betekent. Frida is in dit zelfportret ondanks haar turbulente leven en de omstandigheden waarin ze zich bevindt uitgebeeld als een sterke, onafhankelijke en autonome vrouw. Ze zet zichzelf in haar kunst neer zoals ze zichzelf graag ziet. Haar kalme uitstraling, haar onderliggende angst en boosheid op haar omgeving gecombineerd met haar verhaal, intrigeren mij.

Juist deze kalmte in tijden van onzekerheid en stress bleek een inspiratiebron voor mij. Net als haar gebruik ik kunst om me neer te zetten zoals ik mezelf graag zie. Ik zoek rust, en wil niet van anderen horen wat ik allemaal nog moet doen, of wat ik zou kunnen krijgen zolang ik maar mijn best doe. Ik beslis zelf over mijn lot. Ik sta los van de stress van anderen over mijn toekomst. Ik sta los van de eeuwige zoektocht naar meer.

In de instrumentatie uit dit gevoel zich in lichte, gecontroleerde zang bovenop een zware donkere beat die af en toe tot een onderliggende uitbarsting komt.

'My love
Don't take it too far
Don't tell me what's wrong
Cause I've heard it all before

My love
Don't show me what I miss
Cause you know it's nothing
That's worth my tears for now

Cause it won't change
Just because you’re stressed out
And nothing matters more
than your big break
In this little world of ours
That goes around and around
all over again

all over again

You want me to talk softly
You want me to stroke your hair
I know that I would if only
But we're not always there
I know that you still want it
But my love goes through my heart
Don't you say you got it
Just because you're smart

So I, wait
And I want that to change
Not because you’re stressed out
But cause you're stressing me out
With your big break
Like that's all that counts
Now you know you're stressed out
oh you know'


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1565 Views
1247 Dagen
4 Stemmen

Deel deze inzending






Artiest: Kai Needie
Nummer: stressed out
Genre: Indie
Kunstwerk: Zelfportret met aapje
Kunstenaar: Frida Kahlo
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Het gezicht van kunstenares Frida Kahlo en een deel van haar kleding. Onderin het schilderij ligt Frida’s Mexicaanse naakthond Señor Xolotl. Links zien we het kopje van een zwart spinaapje en aan de rechterkant is een eeuwenoud beeldje geschilderd. Een zittend mannetje, gemaakt voor de tijd dat de Spanjaarden in 1517 Mexico veroverden. Frida, de dieren en het beeldje zijn met een lint ‘losjes’ aan elkaar verbonden. Het lint is linksboven om een grote spijker gekringeld.

Het verhaal achter het werk
In het jaar dat Frida Kahlo dit schilderij maakt (1945), gaat het erg slecht met haar. Als zesjarig meisje krijgt ze polio. Als gevolg daarvan blijft haar rechterbeen in groei achter bij haar linkerbeen. Op haar achttiende is Frida betrokken bij een zeer ernstig busongeluk. Ze schommelt op het randje van de dood en heeft meerdere verschrikkelijke verwondingen. Er volgen tientallen operaties. Uiteindelijk moet zelfs haar rechteronderbeen geamputeerd worden. Sommige operaties mislukken, waardoor ze altijd pijn heeft. 1945 is een rampjaar. Frida’s relatie met de kunstenaar Diego Rivera is tot een dieptepunt gedaald. Daarbij zijn de extreme vermoeidheid, de angst en de pijn ondraaglijk en is ze ondervoed en erg mager. Frida’s huisarts schrijft absolute bedrust voor, inclusief dwangvoeding. Iedere twee uur krijgt de kunstenares via een trechter in haar mond gepureerd, vet voedsel toegediend. Op één van de schilderijen die ze in 1945 maakt, schrijft ze op de achterkant: ‘niet de minste hoop blijft voor mij’.

Op Zelfportret met aapje zie je niet dat Frida lijdt. Ze kijkt ons stoïcijns en zelfverzekerd aan. Met haar haardracht en kleding verwijst ze naar de stoere inheemse vrouwen uit het zuidoostelijke Tehuantepec. Vrouwen zijn daar in vele opzichten de baas. Ze bespotten zelfs mannen in het openbaar en ze halen -net als Frida- hun gezichtsbeharing beslist niet weg. Frida zet haar doorlopende wenkbrauwen en haar snor zelfs regelmatig wat aan met behulp van een kohlpotlood.

De hond en het spinaapje, die ook op het schilderij te zien zijn, geven ons een inkijkje in Frida’s wereld. In de tuin van haar huis (het Blauwe Huis in Coyoacán) hield Frida meerdere aapjes. Ze komen vaak voor in haar zelfportretten en staan symbool voor de kinderen die ze niet kon krijgen vanwege de gruwelijke verwondingen die ze had als gevolg van het verkeersongeluk.

De Mexicaanse naakthond en het beeldje aan de rechterkant staan symbool voor Frida’s voorliefde voor precolumbiaanse voorwerpen en voor de periode waarin er nog geen Europese overheersing was. Ze zeggen ook iets over Frda’s statement om de eigen identiteit te behouden en te tonen. Het hondje heet Señor Xolotl. In de Azteekse mythologie is Xolotl de god van het vuur en de pech. Ook begeleidt hij mensen naar de dood.
Met behulp van een lint is Frida verbonden met de dieren en met het beeldje, oftewel: ze verbindt zichzelf met alles wat er speelt in haar leven en wat haar bezighoudt.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Dit schilderij is krachtig. Frida maakte vijfenvijftig zelfportretten en vooral in deze is haar eigen wereld bijzonder goed en scherp vertegenwoordigd.

Bijzonder weetje
Soms zit er jaren tussen de zelfportretten. Toch verandert het uiterlijk van Frida op die portretten nauwelijks. Daarbij gedraagt Kahlo zich vaak jongensachtig. Als puber voetbalt, worstelt en bokst ze. Ook draagt ze regelmatig mannenkleren waaronder een driedelig pak met wandelstok.

Over de kunstenaar
Frida Kahlo is geboren in Coyoacán, Mexico City op 6 juli 1907. Ze fantaseert daar op latere leeftijd vaak drie jaar bij. 1910 is namelijk het jaar van de Mexicaanse Revolutie en Frida voelde zich sterk verbonden met deze gebeurtenis die een nieuw tijdperk inluidde. Haar vader is Guillermo Kahlo, een Joodse man van Hongaarse komaf. Hij legt als fotograaf, in opdracht van de Mexicaanse staat, het culturele erfgoed vast. Frida’s jeugd kent veel tegenslag. Ze moet haar droom om een van de eerste vrouwelijke artsen van Mexico te worden opgeven. Frida begint met tekenen en schilderen om alles te verwerken wat haar is overkomen. Ze is grotendeels autodidact. In 1929 trouwt ze met de bekende en veel oudere schilder Diego Rivera. Een moeizame relatie volgt. In 1954 overlijdt Frida Kahlo. Waarschijnlijk maakt ze zelf een eind aan haar leven.

Noot
De grote Frida Kahlo-tentoonstelling is vanwege het coronavirus een jaar uitgesteld. Wel dagen wij jullie uit om een soundtrack te maken bij dit kunstwerk dat je vanaf oktober 2021 kunt zien in het Drents Museum. We zullen bij de museumronde Zelfportret met aapje geprint of als projectie laten zien.

Tags

Icoon Kracht Vrouwenemancipatie Mexico Imago Identiteit Lijden Gender Selfie Eigen wereld Cultureel erfgoed Androgynie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken