Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Universal Love (Thabiso le Tshepiso) - eM

Kunstwerk: Thabiso le Tshepiso, Kunstenaar: Neo Matloga, Museum: Fries Museum

Over de inzending

Universal Love

In dit nummer reflecteer ik op het prachtige werk van Neo Matloga. Een beeld dat mij intrigeerde al bij de eerste aanblik.

Omschrijving: “Een universele liefde, waarin verschillen tussen nationaliteit, huidskleuren en verschijningsvormen even worden losgelaten”.

Man wat raakt mij dit. Wat vind ik dit ontzettend mooi! Maar is dit een utopie? Ik ervaar, onderhuids, een onmiskenbare echo vanuit de apartheid, een echo die doordreunt en nog steeds klinkt.

Nog steeds ligt er zo veel focus op uiterlijk verschil en op de vraag wat vinden wij "normaal" en wat mag zich "echte liefde" noemen.
Maar wie zijn "wij" en moeten we altijd maar rekening houden met "wat ervan gevonden wordt"? Kunnen we niet gewoon loslaten en lief hebben, lief zijn, zijn met wie we willen zijn, zijn wie we willen zijn, anders zijn? Gewoon leven en laten leven? Want het klopt. Het is een feit.

Liefde is universeel. (punt.)


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

2696 Views
1326 Dagen
387 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: eM
Nummer: Universal Love (Thabiso le Tshepiso)
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Thabiso le Tshepiso
Kunstenaar: Neo Matloga
Museum: Fries Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Maak kennis met Thabiso en Tshepiso, een fictief stel. Met hun bij elkaar verzamelde gelaatstrekken vertegenwoordigen ze de universele liefde, waarin verschillen tussen nationaliteit, huidskleuren en verschijningsvormen even worden losgelaten

Het verhaal achter het werk
De levensgrote werken van Neo Matloga verbeelden huiselijke scènes uit zijn jeugd na de Apartheid. In zijn collageschilderijen schetst hij intieme voorstellingen rondom liefde, relaties, problemen, verleiding en ontmoeting. Matloga plaatst vraagtekens bij de visie op wat als ‘normaal’ of ‘exotisch’ wordt ervaren, een standaard die sterk beïnvloed is door de westerse beeldvorming.
Het tijdschrift ZAM is voor Neo het eerste blad dat alle huidskleuren en verschijningsvormen van de mensheid laat zien. In Thabiso le Tshepiso gebruikt hij zijn eerste indrukken van het tijdschrift om een universeel beeld te schetsen van liefde en genegenheid.

Over de kunstenaar
De collageschilderijen van Neo Matloga (Zuid-Afrika, 1993) draaien om liefde, intimiteit en het gezinsleven. Op grote doeken probeert Matloga missende elementen in de Westerse geschiedenis tot leven te wekken. In het Fries Museum kreeg hij in 2019 zijn eerste solotentoonstelling.

 

Tags

Apartheid Discriminatie Vrijheid

Meer informatie

Gerelateerde Kunstwerken