Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Thabiso le Tshepiso

Neo Matloga / Fries Museum / 2018


Terug naar kunstwerken

Neo Matloga

Dit zie je
Maak kennis met Thabiso en Tshepiso, een fictief stel. Met hun bij elkaar verzamelde gelaatstrekken vertegenwoordigen ze de universele liefde, waarin verschillen tussen nationaliteit, huidskleuren en verschijningsvormen even worden losgelaten

Het verhaal achter het werk
De levensgrote werken van Neo Matloga verbeelden huiselijke scènes uit zijn jeugd na de Apartheid. In zijn collageschilderijen schetst hij intieme voorstellingen rondom liefde, relaties, problemen, verleiding en ontmoeting. Matloga plaatst vraagtekens bij de visie op wat als ‘normaal’ of ‘exotisch’ wordt ervaren, een standaard die sterk beïnvloed is door de westerse beeldvorming.
Het tijdschrift ZAM is voor Neo het eerste blad dat alle huidskleuren en verschijningsvormen van de mensheid laat zien. In Thabiso le Tshepiso gebruikt hij zijn eerste indrukken van het tijdschrift om een universeel beeld te schetsen van liefde en genegenheid.

Over de kunstenaar
De collageschilderijen van Neo Matloga (Zuid-Afrika, 1993) draaien om liefde, intimiteit en het gezinsleven. Op grote doeken probeert Matloga missende elementen in de Westerse geschiedenis tot leven te wekken. In het Fries Museum kreeg hij in 2019 zijn eerste solotentoonstelling.

 

Informatie

Afmetingen
h 165 x b 135 cm

Materiaal
Doek, houtskool, pastel, inkt

Te zien
Momenteel niet te zien op zaal

Editie
2020

Tags

2018 Mens Overig Figuratief Beeld Apartheid Discriminatie Vrijheid

Fries Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken