Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Vertigo - Sadie

Kunstwerk: Substanzen (Substances), Kunstenaar: Rosa Loy, Museum: Drents Museum

Over de inzending

Toen ik het schilderij Substanzen van Rosa Loy zag, snapte ik niet helemaal waar ik naar keek. Het was absurd maar ik kreeg meteen het gevoel dat er veel symboliek achter zat.

Ik wou zoveel mogelijk uit het schilderij terug halen in de muziek. Zowel tekstueel als de akkoorden. Er zit een verhaal in, eentje die je een paar keer moet lezen voordat je hem begrijpt. Overal zit een betekenis achter en hoe langer je kijkt/luistert hoe meer je die betekenis ontdekt.


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

1586 Views
1337 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Sadie
Nummer: Vertigo
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Substanzen (Substances)
Kunstenaar: Rosa Loy
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Tussen een grote, oranje peul op de voorgrond, eentje op rechts en wat plantenstengels zijn twee kleine, jonge vrouwen te zien. Ze dragen rode kleren, laarzen en mutsjes die wel wat lijken op kaboutermutsen. Een van de vrouwen zit. Je kijkt haar in het gezicht en kunt zien dat ze make-up draagt. De andere vrouw staat. Ze lijkt vanaf rechts het schilderij in te stappen. Rechts bovenin zie tussen de plantenstengels door een pad dat langs keien loopt. Het pad eindigt bij een huis helemaal bovenin het werk. De zittende vrouw zit op een houten bankje dat deels is overdekt met een houten puntdak. Aan het bankje is een soort poster vastgemaakt. Op die poster staat ook een huisje met een puntdak en een stukje van een pad dat daarnaartoe leidt. In en bij het huisje staan twee vrouwen. Een van hen houdt zich vast aan een reling. Over die reling hangen vier touwen. De vrouw die vanaf rechts het schilderij instapt, heeft net zo’n touw in haar handen. De zittende vrouw is bezig met een wat korter touwtje. Ze maakt er een figuurtje van: een strikje, maar wie weet is ze ‘op weg’ naar een kop en schotel, een Eiffeltoren o.i.d.  Tot slot: er zijn weinig kleuren gebruikt in het werk. Je ziet alleen wit, geel, oranje, rood en groen.

Het verhaal achter het kunstwerk
Rosa Loy schildert stukjes van een wereld waarin alles mogelijk lijkt. In die sprookjesachtige, dromerige wereld spelen vrouwen de hoofdrol. Mannen schildert ze zelden. Als die te zien zijn in haar werken, dan zijn ze klein en op de achtergrond afgebeeld. Naast vrouwen, spelen planten een grote rol. Planten en mensen zijn soms letterlijk met elkaar vergroeid. Rosa Loy heeft veel verstand van planten en bloemen en haalt haar inspiratie vooral uit de grote tuin bij haar huis. Ze ontdekt beelden en krijgt ingevingen tijdens het tuinieren. De beelden combineert ze met flarden van dromen en (jeugd)herinneringen die haar zijn bijgebleven.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Het schilderij laat veel aan de fantasie over.

Bijzondere weetjes
Rosa Loy schildert met caseïneverf. Caseïne is een bestanddeel van melk. Het is eiwit in poedervorm en wordt ook wel kaasstof genoemd. Caseïne kan prima als bindmiddel worden gebruikt. De oude Egyptenaren gebruikten al caseïneverf. De verf heeft als eigenschappen: sneldrogend, wateroplosbaar en zeer mat opdrogend. Er zijn maar weinig kunstenaars die caseïneverf gebruiken. De verf was in de jaren ’60 van de vorige eeuw even populair bij
illustratoren. Onder andere Andy Warhol maakte enkele (vroege) werken met behulp van caseïneverf

Daarnaast ontwierp Rosa Loy samen met haar man Neo Rauch een decor voor een opera.

Over de kunstenaar
Rosa Loy is geboren in de DDR. Ze studeerde van 1976 tot 1993. Eerst aan de Universiteit van Berlijn. Daar studeerde ze in 1985 af als tuinbouwkundig ingenieur. Datzelfde jaar startte ze een studie aan de Hogeschool voor Grafiek en Boekkunst in Leipzig. In 1990 behaalde ze daar het diploma ‘boekontwerpen’. Daarna deed ze de masterstudie ‘schilderen en grafiek’. Rosa Loy is getrouwd met de kunstenaar Neo Rauch. Haar werk is en was te zien in tentoonstellingen in onder meer New York, Los Angeles, Seoul, Marbella, Mexico-Stad en in vele Duitse steden. In 2017/2018 waren tientallen van haar schilderijen te zien in het Drents Museum, in de overzichtstentoonstelling Bilder Bergen.

"Er zijn mooie mensen die te midden van het lawaai en vuil van de grote stad kleine tuinen aanleggen op de piepkleine stukjes rond de stadsbomen die niet van beton zijn voorzien. Met deze natuurlijke neigingen voelt Rosa zich verwant. Haar beelden zijn deze tuintjes." - Neo Rauch (echtgenoot Rosa Loy)

Tags

Droomwereld Planten Vrouwen Fantasie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken